. Космическият телескоп на НАСА/ЕКА/Канадската космическа агенция “Джеймс Уеб представлява

...
. Космическият телескоп на НАСА/ЕКА/Канадската космическа агенция “Джеймс Уеб представлява
Коментари Харесай

Учени призоваха да сме предпазливи при тълкуването на данните от Джеймс Уеб за извънслънчевите планети

.

Космическият телескоп на НАСА/ЕКА/Канадската галактическа организация “Джеймс Уеб ” съставлява мощен уред, благодарение на който може да получим първите подробни данни за характерностите на планетите, обикалящи към други звезди. Учени обаче приканиха за изключителна нерешителност и внимателност при тълкуването на тези данни.

Астрономите получават информация за дадена планета, когато тя премине пред диска на своята звезда. Звездната светлина минава през атмосферата, която всмуква лъчи с избрана дължина на вълната и въз основата на спектроскопски разбор може да се разбере какъв е атмосферният състав. Така да вземем за пример по-рано през годината бе оповестено, че “Джеймс Уеб ” е разкрил вода в атмосферата на планетата WASP-96b.

Че на WASP-96b има вода, това е открит и безспорен факт. “Няма проблем с първото равнище на интерпретация ”, оповестява Джулиън де Вит, водещ създател на научната публикация в Нейчър Астрономи. “Проблемите пораждат на второто равнище на интерпретация, а точно – има, тук нещата се усложняват ”.

Важно е да се подчертае, че няма никакъв проблем със самия телескоп “Джеймс Уеб ” и получените от него данни, които са безупречни. Има проблем с насъбраната до този миг доктрина, по отношение на която данните се съпоставят.

Джулиън де Вит, Праджуол Нираула от MIT и останалите създатели от публикацията откриват, че съществуващите модели за декодиране на спектрите не са прецизни. Например една група астрономи може да употребява избрани модели и ще стигне до заключението, че наличието на водата в атмосферата е 5%. Но друга група може да пресметна, че е 25%. На този стадий мъчно може да се дефинира кой от екипите е прав.

И до момента в който WASP-96b е газов колос като Юпитер, проблемите обгръщат и анализите на скалистите планети от земен вид. По време на първата година от работата на “Джеймс Уеб ” ще бъдат изследвани няколко горещи планети с размера на Земята. Но макар ограничанията, създателите на публикацията в Нейчър Астрономи не приканват “Джеймс Уеб ” да спре да получава данни, а просто да сме деликатни с техния разбор. Може да изминат години, преди да сме наясно какво тъкмо е следил телескопът.

Колко време ще отнеме, до момента в който бъдат усъвършенствани моделите и стартират да интерпретират точно данните от “Джеймс Уеб ”, зависи значително от това какви молекули биват откривани. “Например за въглеродния окис не е нужно да се поставят огромни старания за подобряването на точността ”, оповестява ученият Юли Гордън от Центъра за астрофизика в Харвард – Смитсониън. Но за проучването на водата в дълбоките пластове на атмосферите ще минат години, преди лабораторните измервания и теоретичните калкулации бъдат нагодени с наблюденията от “Джеймс Уеб ”. За другите молекули като етана ще е належащо дори повече работа.

Карълайн Морли, учен-теоретик, профилирана в екзопланетните науки, се съгласява, че научната публикация в Нейчър Астрономи излиза в точния миг. “Това е едно от нещата, за които практиците в региона знаят доста добре, само че потребителите на моделите (т.е. наблюдаващите, които вмъкват данните си) евентуално не знаят ”, счита тя.

Но Морли счита, че няма да е належащо да чакаме дълго, до момента в който заключим какво ни демонстрира “Джеймс Уеб ” за екзопланетите, защото съществува метод за оправянето с провокациите – и това е сравняването на екзопланетите с техните по-големи братовчеди, кафявите джуджета.

Кафявите джуджета съставляват солидни светове (с размер 13 пъти по-голям от този на Юпитер), само че този размер към момента не е задоволителен за поддържането на термоядрени реакции. С други думи, това са провалили се звезди. Кафявите джуджета имат държание като това на газова планета, със подобен състав и характерност. “Те имат същите температури като екзопланетите ”, разяснява Морли. “Температурата е главното свойство, което трансформира молекулите и формите на молекулните пикове, които следим в спектрите ”.

Добрата вест е, че предходните изследвания потвърждават, че лабораторните измервания са в положително единодушие със спектрите от кафявите джуджета. “Ето за какво моят инстинкт демонстрира, че заключенията в публикацията са малко пресилени ”, счита Морли, само че акцентира, че като цяло обявата съставлява добър принос за региона и ще притегли повече внимание към основаването на модели – една работа, която протича на назад във времето и не получава нужната признателност.

Инфо: Sky & Telescope, Nature

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР