Космическият телескоп Кеплер е свършил горивото и ще бъде пенсиониран

...
Космическият телескоп Кеплер е свършил горивото и ще бъде пенсиониран
Коментари Харесай

НАСА пенсионира Кеплер

Космическият телескоп Кеплер е приключил горивото и ще бъде пенсиониран след сполучлива задача траяла 9 години и половина, в която с него бяха открити хиляди планети отвън нашата слънчева система, както и светове, в които би могло да има извънземен живот, заяви НАСА.

Понастоящем галактическият телескоп е в орбита към 160 милиона километра от Земята, като ще се отдалечава още от нашата планета, откакто инженерите на задачата изключат своите радиопредаватели, обясниха от галактическата организация на Съединени американски щати.

Телескопът откри разнообразието от планети, които се намират в нашата вселена Млечен път, като откритията сочат, че в отдалечените звездни системи има милиарди планети, а неотдавна Кеплер оказа помощ за откриването и на първата луна отвън нашата слънчева система.

Телескопът Кеплер откри повече от 2600 от известните към 3800 екзопланети – терминът за планети отвън нашата слънчева система, документирани през последните две десетилетия.

Системата му за позициониране се разпадна през 2013 година, към четири години след старта, само че учените откриха метод да я запазят в деяние. Сега обаче, краят е неминуем, тъй като телескопът изчерпва горивото, належащо за по-нататъшни интервенции, което ще докара до пенсионирането му.

„ Макар това да е тъжно събитие, ние никога не сме недоволни от представянето на тази чудесна машина. Продължилата 9 и половина години задача на Кеплер беше повече от два пъти по-дълга от в началото плануваната “, споделя Чарли Собек, инженер на плана в изследователския център на НАСА (Ames) в Калифорния.

Кеплер бе завещан от плана за търсене на екзопланети TESS, който започва през април т.г. TESS има двегодишна задача и коства 337 милиона $.

НАСА започва телескопа Кеплер на 6 март 2009 година, с цел да изследва дали планетите, сходни на Земята, които биха могли да поддържат живота, са постоянно срещани или рядко срещани в други звездни системи. По време на своята задача Кеплер е разкрил 2 681 доказани екзопланети и други 2 899 претенденти, за които занапред ще се взема решение дали спадат към тази категория. Сред тях има към 50 планети, който евентуално имат непосредствен размер и температура до тези на Земята.

„ По принцип Кеплер отвори вратата за проучване на космоса от човечеството “, съобщи пред кореспонденти Уилям Боруки, сегашният основен откривател на плана Кеплер.

Боруки разказва обичаната си екзопланета, ситуирана на повече от 600 светлинни години от Земята и за пръв път видяна от телескопа през 2009 година, с име Кеплер 22Б. Това е допустимо да е „ воден свят “ с размерите на Земята, евентуално затрупан с океани и с водна атмосфера. Водата се смята за основна съставна част за живота.

Данните на Кеплер също по този начин дават нов метод да се реши дали планетата има твърда повърхнина, като Земята и Марс или е газообразна като Юпитер и Сатурн. Разграничението оказа помощ на учените да доближат до по-добри възможностите за намиране на живот на планети отвън нашата слънчева система.

Кеплер употребява способ за разкриване на планети, наименуван директна фотометрия, който търси периодически, повтарящи се спадове във забележимата светлина на звездите, породени от прекосяването на планети пред тях.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР