Космическият телескоп Джеймс Уеб“ бе изстрелян на 25 декември 2021

...
Космическият телескоп Джеймс Уеб“ бе изстрелян на 25 декември 2021
Коментари Харесай

НАСА представи най-добрите снимки на „Джеймс Уеб“ (ГАЛЕРИЯ)

Космическият телескоп „ Джеймс Уеб “ бе изстрелян на 25 декември 2021 година с ракета Ariane 5 от Куру, Френска Гвиана. Той доближи своята орбита тъкмо преди година. Апаратът се намира в точката на Лагранж L2 сред Слънцето и Земята. Първото изображение на телескопа бе оповестено 6 месеца по-късно. Причината за това е дългия развой на калибриране и тестване на всички уреди, написа Дир.бг.

За половин година в деяние „ Джеймс Уеб “ съумя да направи няколко значими открития. С него учените за пръв път изследваха в елементи атмосферата на екзопланета. Космическата обсерватория снима раждането на нова звезда и откри галактики, образувани 350 милиона години след Големия гърмеж.

За своя престой в космоса „ Джеймс Уеб “ бе ударен от микрометеорит. Ударът нанесе провали върху позлатените огледални сегменти на телескопа, които са извънредно фини. Нарушенията в повърхността им са съдбовни за качеството на изображенията. Въпреки това учените съумяха да се оправят с следствията на удара.

Космическият телескоп „ Джеймс Уеб “ снима неоткрити до момента звезди в мъглявината Южен пръстен. Оказа се, че точно те са основали продълговатите, извити форми на галактическата групировка. Благодарение на откритието учените съумяват да моделират експлоадирането по-подробно и да научат повече за нашата Вселена.

Една от първите фотоси на телескопа бе на Стълбове на Сътворението. Тези плътни облаци от газ и прахуляк са инкубатори за нови звезди.

1 of 16

Тъй наречените колони са формирани от студен междузвезден газ и прахуляк, които наподобяват – от време на време – полупрозрачни в близка до инфрачервена светлина. Образуванието бе снимано за пръв път от галактическия телескоп „ Хъбъл “ на НАСА през 1995 година

Космическият телескоп „ Джеймс Уеб “ коства 10 милиарда $ и може да ни покаже Вселената по метод, по който не сме я виждали в никакъв случай. И до момента в който огледалата му са основани по извънредно комплицирана технология и покрити със злато, то някои от съставените елементи му са много елементарни.

Телескопът разполага с дребен 68-гигабайтов твърдотелен диск (SSD). Това е по-малко и от най-евтините преносими компютри и сходно с опциите на бюджетните смарт телефони.

Въпреки че 68GB може да звучат малко, има основателна причина да са толкоз. Причината е, че SSD-то на „ Джеймс Уеб “ би трябвало да устоя на големи количества радиация. Апаратът оперира на милиони километри от Земята и е изложен на рискови условия в дълбокия космос. Неговата памет е снабдена с голям брой пластове отбрана.

Паметта от 68GB стига за 24 часа събиране на данни – само че телескопът има благоприятни условия няколко пъти дневно да трансферира тези данни назад към Земята.

Учените от НАСА и ЕКА са уверени, че в идващите 5 години с „ Джеймс Уеб “ ще бъдат направени редица забавни открития. Именно толкоз остава до края на главната задача на телескопа. Предвидено е той да продължи да действа още 15 години по-късно. Това значи, че до 2042 година ще можем да се любуваме на изображения от телескопа.

Още от Любопитно

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР