Космическият апарат "Айссат-2" на НАСА, който ще измерва ледовете на

...
Космическият апарат "Айссат-2" на НАСА, който ще измерва ледовете на
Коментари Харесай

НАСА изпрати лазер в космоса, който ще измерва топенето на ледовете на Земята

Космическият уред "Айссат-2 " на НАСА, който ще мери ледовете на Земята с авангарден лазер, беше изстрелян с ракета "Делта 2 " от базата "Ванденбърг " в Калифорния, съобщи АП.

"Мисията е извънредно значима за науката ", сподели по-рано Ричард Слонакър, който дава отговор за програмата "Айссат-2 " в НАСА. Почти 10 години американската галактическа организация няма орбитален уред, който да мери дебелината на ледената завивка по планетата. Предишната задача "Айссат " продължи от 2003 до 2009 година Благодарение на нея експертите научиха, че шелфовете изтъняват, и че площта, покрита с лед в Гренландия и Антарктика, понижава. Оттогава събирането на данни става със аероплан, който лети над Арктика и Антарктида.

Новият галактически уред ще даде опция на експертите да схванат какъв брой способства топенето на ледовете за покачването на океанското равнище.

"Ще получим опция да изследваме метода, по който ледът еволюира през една година " - сподели Том Уогнър от програмата "Криосфера " (земен лед) на НАСА. Комбинирането на тези точни данни с известните от предходни години ще усъвършенства разбирането на климатичните промени и ще даде опция за по-добри прогнози за покачването на морското равнище.

"Айссат-2 " е оборудван с два лазера, от които единият е авариен. Те са с доста по-добри индикатори от потребления за предходната задача.

Въпреки мощността си, лазерният лъч няма да е толкоз топъл, че да разтопява леда, тъй като орбиталният уред ще е на височина 500 км над Земята.

Лазерът на "Айссат-2 " ще е с 10 000 пулса в секунда, при 40 за предшественика му. Затова данните ще са доста по-подробни. Измерванията ще се вършат на всеки 70 см по траекторията на спътника. Освен дебелината на леда и повърхността, която покрива, той ще мери наклона на основата.

Мисията "Айссат-2 " е планувана за три години, само че спътникът има задоволително гориво за десетилетие, в случай че бъде решено да бъде продължена.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР