Космическите мисии стават все по-дълги, а астронавтите започват да забелязват

...
Космическите мисии стават все по-дълги, а астронавтите започват да забелязват
Коментари Харесай

Космосът влошава зрението на астронавтите и никой не знае защо

Космическите задачи стават все по-дълги, а астронавтите стартират да виждат нещо много обезпокоително – колкото по-дълго стоят в галактическото пространство, толкоз повече се утежнява зрението им. Джон Филипс, който прекара на Международната галактическа станция 6 месеца, се оплаква от внезапно утежняване на зрението си. Той не е единствен. 80% от астронавтите се оплакват от така наречен Синдром на вътречерепното налягане, който води до зрителни увреждания.

Името на синдрома демонстрира една от вероятните аргументи за увреждане на зрението, само че това изобщо не е потвърдено. Филипс е минал през задълбочени проучвания с ЯМР и сканиране на ретината. Изследванията посочили, че задната част на очите му е сплескана, а ретината е избутана напред. Очният му нерв е бил инфектиран. В очите му са открити хороидални гънки, нещо като “стрии ” на очите.

Според лекарите това може да е провокирано от увеличено налягане в мозъка по време на полет, което евентуално се дължи на ниското ниво на гравитация в космоса.

На земята е мъчно да се проучват аргументите за повишаващото се вътречерепно налягане и учените смятат, че това би трябвало да стане на място, в галактическия транспортен съд. Това обаче напълно не е елементарно, тъй като има единствено два метода за премерване на вътречерепното налягане – посредством пункция на гръбначния мозък или като се пробие дупка в черепа. Да се направи нещо сходно в космоса може да е доста рисково или даже невероятно, тъй като има сериозен риск от възпаление.

Учените вършат всичко допустимо, с цел да открият аргументите за появяването на синдрома на влошено зрение при астронавтите тук на Земята. Те симулират обстановки, при които вътрешноочното налягане се усилва или при които се симулира липса на гравитация за няколко секунди. Засега обаче, нищо от това което се прави не е дало резултат.

От НАСА споделят, че утежняването на зрението при дълги полети е една от аргументите, които към момента възпират проектите за пилотиран полет до Марс. Полетът до Червената планета ще продължи сред 6 и 9 месеца и това може да докара до загуба на 50% от зрението на астронавтите по време на полета.

Рос Етиер, биоинженер в Технологичния университет на Джорджия създава механизъм, който ще издърпва течностите от човешкото тяло към краката по време на полет. Все още не е ясно какви размери ще има този механизъм и какъв брой постоянно денем астронавтите ще би трябвало да го носят. Има вяра посредством този апарат да се контролира налягането в мозъка на астронавтите, без да се прибягва до комплицирани и рискови интервенции по време на полет.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР