Космически апарат на НАСА, който според учените е събрал проби

...
Космически апарат на НАСА, който според учените е събрал проби
Коментари Харесай

ОЗИРИС-РЕх тръгна към Земята с проби от Бену

Космически уред на НАСА, който съгласно учените е събрал проби от метеорит, стартира двугодишното си пътешестване назад към Земята в понеделник.

Космическият транспортен съд OSIRIS-REx на НАСА извършва задача, като посети Бену, метеорит с размер на небостъргач на към 320 милиона км от Земята, и изследва повърхността му, събра проби и ги връща назад на Земята.

Персоналът чества в контролната зала на OSIRIS-REx в Колорадо, когато галактическото транспортно средство се отблъсна от метеорита, чието тяло с форма на жълъд се образува в ранните дни на Слънчевата система. OSIRIS-REx дойде на Бену през 2018 година

Космическият транспортен съд е разкрил следи от молекули водород и О2 – част от рецептата за вода и затова капацитет за живот – вградени в скалистата повърхнина на метеорита, сподели Данте Лаурета, основният откривател на задачата OSIRIS-REx, през 2018 година

Пътуването назад към Земята ще отнеме към две години. След това галактическият транспортен съд ще изхвърли капсула, съдържаща пробите от метеорита, които съгласно НАСА ще кацнат в далечен регион на Юта.

НАСА споделя, че пробите ще бъдат разпределени в проучвателен лаборатории по целия свят, само че 75% от пробите ще бъдат непокътнати в галактическия център Джонсън в Хюстън, с цел да могат бъдещите генерации да ги изследват с към момента не основани технологии.

OSIRIS-REx е с размера на миниван и е на стойност 800 млн. $, като е издигнат от Lockheed Martin. Мисията му започва през 2016 година, с цел да вземе и върне първата американска проба от девствени астероидни материали. Япония е единствената друга страна, която е
направила сходен героизъм.

Астероидите са измежду остатъците от образуването на Слънчевата система преди към 4,5 милиарда години. Пробите може да съдържат улики за произхода на живота на Земята, споделят учените.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР