Космическата агенция е готова да похарчи 1 милиард долара за

...
Космическата агенция е готова да похарчи 1 милиард долара за
Коментари Харесай

НАСА има план как да унищожи безопасно МКС

Космическата организация е подготвена да похарчи 1 милиард $ за реализацията му

МКС се намира в ниска околоземна орбита, в разредените горни пластове на земната атмосфера (снимка: НАСА)

НАСА възнамерява да похарчи към 1 милиард $ за вярното и безвредно заличаване на Международната галактическа станция (МКС ), която е по-голяма от футболно игрище, тежи съвсем 450 тона и в последна сметка ще падне на Земята.

В околните месеци НАСА ще оцени комерсиалните оферти за транспортни средства, способни да „ изведат от употреба ” МКС. Унищожаването на МКС е планувано за началото на идващото десетилетие, само че към този момент е „ сензитивен въпрос за аерокосмическото инженерство и интернационалната дипломация ”, отбелязва Scientific American.

МКС се намира в ниска околоземна орбита, в разредените горни пластове на земната атмосфера. Без постоянни ускорения, галактически транспортен съд в ниска земна орбита губи скорост и височина, като в последна сметка слиза задоволително ниско, с цел да се разпадне и изгори, до момента в който се потапя в атмосферата.
още по темата
В момента надморската височина на МКС се обезпечава основно от съветските товарни кораби “Прогрес ”. Закачен за МКС, товарният транспортен съд понякога включва моторите си, с цел да поправя орбиталната височина.

Теоретично НАСА може да издигне МКС на задоволителна височина, тъй че тя изцяло да напусне земната атмосфера. Това обаче би било прекомерно скъпо и въпреки всичко ще има заплаха от формиране на големи количества парчета, които могат да повредят спътниците.

Остават два разновидността – следено или неконтролирано деорбитаране. Вторият вид е доста рисков, заради огромния размер на станцията.

НАСА споделя, че най-безопасният метод да върне МКС назад на Земята е да я „ изхвърли ” в слабонаселената част на Южния Пасифик, с цел да понижи вероятността от причиняване на вреди.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР