Кошмарният спад на населението на Русия се влошава заради войната

...
Кошмарният спад на населението на Русия се влошава заради войната
Коментари Харесай

Русия е изправена пред кошмарна демографска катастрофа

Кошмарният спад на популацията на Русия се утежнява поради войната в Украйна, която задълбочи рецесията, почнала доста преди спора, написа " Economist ". Страната е изправена пред демографска злополука. Причините са спадът на раждаемостта, продължаващ към този момент десетилетия, пандемията от COVID-19, всеобщата емиграция, изключително след указа на съветския президент Владимир Путин за активизиране на стотици хиляди резервисти и възходящия брой на убитите и осакатените руснаци в спора с Украйна.
 
През последните три години Русия е изгубила към 2 милиона души повече, в сравнение с умират всекидневно.
Очакваната дълготрайност на живота на съветските мъже на възраст над 15 години е намаляла с съвсем пет години, до равнище като това в Хаити. Броят на руснаците, родени през април 2022 година, е като този през месеците на хитлеристката окупация през Втората международна война.
 
Жените към този момент са с 10 милиона повече от мъжете в Русия. Войната в Украйна не е единствената или даже главната причина за тези проблеми, само че тя ги направи още по-тежки. Между 175 000 и 200 000 съветски бойци са убити или ранени през последната година в Украйна. А сред 500 хиляди и 1 милион най-вече млади, образовани хора са избягали в чужбина.
 
Дори в случай че Русия нямаше други демографски проблеми, загубата на толкоз доста руснаци за толкоз малко време би била мъчителна. Загубите от войната натоварват от ден на ден намаляващото, болно население. Русия е на прага на " гибелна верига на демографски крах ".
 
Корените на демографската рецесия могат да се проследят три десетилетия обратно. През 1994 година популацията на Русия доближава пик от 149 млн. души и от този момент понижава. Само през предишното десетилетие броят на етническите руснаци е намалял с 5,4 млн. души, като делът им от популацията на страната се е намалил от 78% на 72%.
 
После COVID-19 публично е лишил живота на 388 091 съветски жители. Според " Икономист " обаче действителния брой на жертвите на пандемията в Русия е в пъти по-голям и те са сред 1,2 и 1,6 милиона. Вероятно страната има най-високата смъртност от ковид в международен мащаб след Индия.
 
Така сред 2020 година и 2023 година Русия е изгубила сред 1,9 и 2,8 милиона души повече от нормалната смъртност. Това е по-лошо даже от пагубното начало на този век, когато страната е губила по половин милион руснаци годишно.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР