Кошмарен сценарий се очертава за България заради африканската чума по

...
Кошмарен сценарий се очертава за България заради африканската чума по
Коментари Харесай

Очертава се кошмарен сценарий за България заради чумата при свинете

Кошмарен сюжет се обрисува за България поради африканската чума по свинете. Появиха се прогнози, че страната и може да се лиши от цялостен бранш в отглеждането на животни.

Остава в действие бедственото състояние оповестено в три области – Русе, Плевен и Разград.
Чумата към този момент слага в риск цялото българско свиневъдство Еврокомисар с тежки рецензии към българските управляващи, карантината удря и по дърводобива
Заради липса на подобаващ терен обаче спря евтаназията в огромната свинеферма в русенското село Бръшлен, където би трябвало да бъдат умъртвени 40 хиляди животни.
В изявление за Българското национално радио пък еврокомисарят по сигурност на храните разгласи, че има заплаха страната ни да загуби цялото си свиневъдство.

В подготвеност за евтаназията тази заран беше и пожарната работа. Колите обаче бяха върнати още на входа. Причината е, че плануваният за загробването на животните терен, не беше утвърден от Басейнова дирекция.
Десислава Танева отхвърли да назове отговорни за обстановката с африканската чума Борбата със болестта провокира остри реакции в Народното събрание
Според изпълнителния шеф доктор Христо Стойков, който е и основен ветеринар в комплекса, вирусът във фермата сега е мощно съсредоточен. Затова е засилена дезинфекцията от вътрешната страна – на открито.

В очакване на неприятни вести са и другите два огромни свинекомплекси в Русенско.
Янко Иванов: Или ще унищожаваме болестта, или тя ще ликвидира свиневъдството Зам.-министърът на земеделието съобщи, че умъртвяването на свине със изсъхнал лед не е разказано в нормативните документи, само че е възможно
В Голямо Враново чакат резултати от изпратените през вчерашния ден проби. Но към този момент търпят загуби.

За да спрат болестта към свинекомплексите със здрави животни, от през днешния ден към този момент има и пунктове за стерилизация.

Според заетите в сектора, ограниченията са закъснели.

Във към момента чистите от заболяването свинеферми в русенско има към 50 000 свине. Страховете на хората в региона са, че в случай че болестта стигне и до тях, в региона ще бъдат загробени над 100 000 животни, с което ще се основат и екологични проблеми.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР