Корупцията и гневните протести потапят България в дълбока криза. Подобно

...
Корупцията и гневните протести потапят България в дълбока криза. Подобно
Коментари Харесай

“Ди Велт”: България рискува да стане втора Унгария за ЕС

Корупцията и гневните митинги потапят България в дълбока рецесия. Подобно на Унгария на Виктор Орбан, еврофондовете се оттичат частично неконтролируемо към картел на олигарси и политици. Но има една вяра, която въпреки всичко може да избави страната.

Яйца, домати и отпадъци. Когато началник на държавното управление споделя на своите жители посредством обществените медии, че ще се радва да го замерят с всичко това, в случай че просто оставят кръстовищата отворени за придвижване в час пик, тогава има две благоприятни условия: Или индивидът е отвън нещата. Или има вяра в помирителната мощ на своя комизъм.

Изказването е на Бойко Борисов, министър-председател на България. За разлика от метода, по който звучи, обстановката е сериозна. В сряда стачкуващи в София още веднъж приканиха за оставката му, като най-малко 55 бяха ранени, а по публична информация 95 задържани. Буржоазното му националистическо държавно управление е упрекнато в непотизъм, обвързван с олигарси. Освен това Борисов желае в допълнение да ограничи контрола върху правосъдната система и разделянето на управляващите с конституционна промяна. Дори личният му президент Румен Радев в тирада пред Народното събрание изиска Борисов и целият му кабинет да подадат оставка. " Нямаме различен излаз след тази загуба на доверие ", сподели той.

В Брюксел гледат на България с паника. Не поражда ли втора Унгария? След присъединението си към Европейски Съюз страната на Виктор Орбан последователно ограничи свободните медии, правосъдната система и опозицията. Резултатът: страна от Европейски Съюз, в която парите, течащи от Брюксел, от време на време са без никакъв надзор.

" Трябва да разгледаме по-отблизо България ", сподели евродепутатът и специалист по корупцията Даниел Фройнд (Зелените) в изявление за „ Ди Велт ". „ За разлика от Унгария, България се държи по-ненабиващо се на очи и затова работи по-умело. "

Йенс Гайер, ръководител на европейската СДП, предизвестява: „ Заплашени сме от нови унгарци в Европейския съюз, защото държавните управления в страни като Полша, Словения и Чехия сега имат държавни ръководители, които демонстрират малко предпочитание да се подчинят на европейските решения ". В някои случаи те „ развиват огромно въображение, с цел да насочат заплащанията от Европейски Съюз в личните си джобове ".

Гражданите на България приканват за промени от години. И от години един и същи човек се връща на власт след оставката на държавните управления: Бойко Борисов. Несъмнено възприятието за комизъм също е това, което оказва помощ на мускулестия 61-годишен политик да бъде победител на изборите. Борисов се учи на политика измежду комунистическите фрагменти, само че се постанова като емблематична, известна фигура.

Години наред той е най-старият професионален футболист в страната във втородивизионния клуб ФК Витоша Бистрица - и беше хвален за играта си. Той обича да качва видеоклипове онлайн във Facebook. Последното, от които зад кормилото на автомобил на автомагистралата. Борисов отхвърли настояванията за оставка против него в четвъртък.

Опозиционер в гумена лодка

„ Този човек може да беседва със строителни служащи на улицата тъкмо както може да приказва с значими държавни посетители от Европейски Съюз ", споделя политологът Димитър Бечев пред „ Ди Велт ". Бечев е роден в София и организира проучвания в целия свят за ролята и развиването на постсъветските страни, в това число за виенския мозъчен концерн - Институтът за филантропични науки. Той вижда прилики, само че и разлики в развоя на нещата в България и в Унгария. „ Борисов е по-малко мощен от Орбан. Този, който в действителност ръководи, е картелът на олигарсите и политическите чиновници. "

Последните митинги преди няколко седмици провокира една сцена. Опозиционният политик Христо Иванов кацна в гумена лодка на публичен плаж край бургаското Черноморие. Спорният политик Ахмед Доган, за който също се твърди, че е непосредствен до олигарси, има там своя благосъстоятелност.

Общественият плаж там е поверен на силите на Държавна сигурност. Видеозаписи демонстрират по какъв начин силите за сигурност пресрещат опозиционния политик.

„ Инцидентът свидетелства за корист с държавни запаси ", споделя Бечев.

Той разказва циничен кръг. Олигарсите дърпат конците в държавното управление. Съдебната власт не е самостоятелна, а основният прокурор Иван Гешев преследва политически съперници. Независими медии? До огромна степен изключено.

„ Само че, за разлика от Унгария, няма утежняване на върховенството на закона, а обстановката постоянно е била такава ", споделя Бечев.

Една съвсем затворена система, която се поддържа от фондовете на Европейски Съюз. Още през 2014 година жителите в България демонстрираха срещу кражбите в страната си. По това време към момента единствено градската, прозападна междинна класа излизаше на улицата, споделя Бечев, тъй като социалистите към момента бяха на власт с министър председател Борисов.

Тогава той подаде оставка поради обвинявания в корупция. Но беше избран отново в акция под непоколебим надзор от Европейски Съюз. За удивление, с обещания „ най-сетне да се овладее корупцията ". От 2017 година социалистите към този момент не ръководят, а десни национални партии. Сега в цялата страна се показва необикновен съюз на прозападни поддръжници и постсъветски носталгици. „ Това демонстрира, че държавният глава не се интересува от националната идеология ", споделя Бечев. " Той следва прагматичността на парите. "

Това е явно на равнище Европейски Съюз. Докато Унгария показва позициите си в Брюксел, виждайки се като представител против миграцията и за национална самостоятелност, България работи внимателно. София играе елегантно на огромната сцена в Брюксел. Политикът от СДП Гайер също предизвестява за това: години наред българското държавно управление се пробва да избегне контрола на Европейски Съюз върху неспазването на правилата на правовата страна. Борисов " доста желае да показва своята преданост към Меркел и Европейската национална партия на европейската сцена ".

Депутатът от Зелените Фройнд сътвори междупартийна работна група против корупцията. Много страни са на фокус: Унгария, Чехия, Полша. " Тогава, когато България беше призната в Европейски Съюз, Брюксел се надяваше на прогрес във връзка с върховенството на закона ", споделя Фройнд. Това не се сбъдна. " По-скоро еврофондовете стабилизираха корумпираната система. "

Наскоро водачите в Европейския парламент изпратиха писмо до канцлера Ангела Меркел и ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен (достъпно за „ Ди Велт " ). Те молят: Европейските фондове към този момент да не се изплащат на държавни управления, без да се съблюдават правилата на народна власт и господство на закона. В случая с България депутатите от Европейски Съюз в този момент разпореждат вяра на отчета на Европейски Съюз за върховенството на закона в страните-членки, който се чака този месец и който ще очертае съответните последствия за Брюксел.

Една вяра: За разлика от Унгария, България се отзова на Европейската прокуратура, която в бъдеще ще има право да проверява измами при потреблението на средства от Европейски Съюз в страните-членки. С разпределението на 750-милиардния фонд за помощ против коронакризата, органът би трябвало да се изправи пред съществени задания.

Управлението се поема от експерта по корупция Лаура Кьовеши, която към този момент " разчисти много " Румъния и явно е станала толкоз неуместна там, че беше уволнена, споделя Фройнд. " С оглед на огромната задача, органът към момента е прекомерно дребен във връзка с личния състав. "

Всичко това е токсична примес за българската стопанска система. Въпреки че промишлеността за доставки на авточасти има огромен капацитет, както се обрисува и ИТ секторът, споделя политологът Бечев. За разлика от политиците в Брюксел, той счита, че България може да се освободи сама от тази тиня: „ За това би трябвало да се промени цялата политическа просвета ". /БГНЕС

-----------------

Филип Фолкман-Шлюк за „ Ди Велт "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР