Коронавирусът превзе медиите и бързо доведе до паника с постоянните

...
Коронавирусът превзе медиите и бързо доведе до паника с постоянните
Коментари Харесай

Коронавирусът удари и културния живот

Коронавирусът завладя медиите и бързо докара до суматоха с непрекъснатите информации за броя на заболелите и цифрите за умрелите. Тази тематика продължава да е №1 в новините, а опасната инфекция към този момент съумя да болести и културните блокове. Всеки ден носи разнообразни неприятни вести и засяга  живота на все повече хора, без значение дали възнамеряват да пътуват през идващите седмици (месеци) или не. Ежегодни културни събития се анулират, туристически  обиколки се разсрочват, а в неделя най-обичаният, огромен и прочут музей в света, парижкият Лувър, затвори порти.

Лувърът притегля повече от девет милиона гости всяка година и всекидневно посреща  десетки хиляди, огромна част от които идват от чужбина.  Според „ Лос Анджелис Таймс ” страхът от ковид се засилил измежду чиновниците на музея, когато френското държавно управление забрани обществените събирания на закрито с над 5 000 души. Решението за затваряне е било взето в неделя сутринта, откакто гости, пристигнали от десетки страни, са чакали на открито няколко часа, с цел да чуят, че в околните дни Лувърът няма да работи. И не е ясно докога домът на Мона Лиза и още половин милион други творби на изкуствота ще остане затворен.  

Със завземането на нови и нови територии от вируса, годината се очертава все по-разочароваща за туристите и все по-трудна за притежателите на най-големите туристически атракции, посрещащи посетители от целия свят.

Една от най-популярните туристически атракции в Южна Корея, дворецът Кьонбоккун, спря всички организирани групови екскурзии „ до по-нататъшна информация “, съгласно уеб страницата на двореца.  Самостоятелните екскурзии към момента обаче са позволени. Националният музей на Корея и Националният музей на модерното и модерно изкуство са измежду най-големите  институции в страната, затворени до по-нататъшно известие.

В Милано, където пътуването през последните дни е лимитирано, на 2 март миланската катедрала още веднъж отвори за туристи, само че „ единствено с авансово програмиран и проведен достъп, с цел да се избегне скупчване на хора ". Но известната опера „ Ла Скала ” реши да остане затворена на фона на проблемите с ковид. Няколко музея в Милано, Венеция и други области в Северна Италия бяха краткотрайно затворени и ще бъдат отворени още веднъж с нови ограничения за сигурност. Колекцията „ Пеги Гугенхайм ” във Венеция да вземем за пример ще ограничи огромни групови събирания и моли посетителите " да съблюдават разстояние от най-малко един метър един до различен ". 

Токийската кула „ Скайтрий ”, известно място за идващите за първи път в столицата на Япония, затвори на 1 март, като много оптимистично възнамерява да отвори още веднъж на 15 март „ с изключение на поради съображения за здравето и сигурността на нашите посетители и чиновници ", съгласно уеб страницата на атракцията. Отменени са и обичайните фестивали, свързани с цъфтежа на вишните, съобщи Се Ен Ен. 

Шанхайският Дисниленд затвори на 24 януари, без никаква информация за скорошно наново отваряне. С актуалната динамичност на доказаните болести и смъртни случаи вследствие ва ковид, не е ясно по кое време управляващите ще решат, че е задоволително безопаснио „ Дисни Шанхай ” да възобнови активността си. Хонконгският Дисниленд също краткотрайно е затворен, без планувана дата за отваряне, както и аквариумът на Оушън парк.

Повечето музеи в Китай несъмнено, първи бяха принудени да спрат работа заради инфекциозните огнища. Китайската национална администрация за културно наследство поиска от тях да останат дейни в обществените медии и да оферират услугите си цифрово. В тази група е и Дворцовият музей в Забранения град в Пекин, който е затворен още от 25 януари. Заради ковид туристическата промишленост претърпява най-тежкия си срив от 11 септември 2001.    

Междувременно в Япония, където през последните седмици инфекцията  ескалира, и „ Токио Дисниленд ”, и „ Дисни Сий ” са затворени и са подготвени да отворят още веднъж на 16 март, а Universal Studios разгласи, че също ще затвори вратите си до 15 март. Няколко музея в Япония краткотрайно затвориха на фона на вируса. Сред тях са художественият музей Мори, Националният музей на актуалното изкуство и Националният музей в Киото, оповестява ARTnews.

Едва ли има бранш в културата, ваксиниран против болестта. Още при първите петима заболели Гърция анулира всички фестивали - в това число Тракийския карнавал в Ксанти, на който щяха да отидат и няколко рейса с българи и Международния фестивал на документалното кино в Солун. Няколко музикални реализатори анулират датите на турне в Азия, в това число кей-поп групата BTS и „ Грийн Дей ”, които възнамеряват през пролетта да възобновят турнето си от Москва. Що се отнася до това дали туристите би трябвало да анулират пътуванията си или да не се отказват от плановете се - този персонален въпрос всеки би трябвало да си го взема решение самичък. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР