Коронавирусът не пощади и България, страната е в извънредно положение

...
Коронавирусът не пощади и България, страната е в извънредно положение
Коментари Харесай

Паниката - най-добрият приятел на коронавируса

Коронавирусът не пощади и България, страната е в изключително състояние и суматохата пораства с всеки минал ден. Властите издават наставления по какъв начин да действаме в сходна обстановка, само че е много елементарно рационалното ни мислене да бъде замъглено от прекомерно огромната паника за бъдещето и незнайното.

Ако сме от хората, които се подлагат на доброволна самоизолация , с цел да спрат разпространяването на COVID-19, тогава сигурно по през целия ден четем и слушаме за болестта. И в сходни моменти може би сме единствено на крачка от развиването на паническо или обсесивно-компулсивно разтройство.

Страхът е естествен, нужен отговор на всяка опасност , който има за цел да ни резервира живи. Независимо какъв вид е заплахата, отговорът на нея се дефинира както от първичното ни, животинско схващане, по този начин и от когнитивните качества, които натрупваме с житейския опит.
 Снимка 471459

При идентифицирането на опасността, тялото ни минава в режим " бий се или бягай ". А когато тя е ковид, както в тази ситуация, няма потребност да вършим нито едно от двете. Но огромни количества адреналин и кортизол към този момент са се отделили в тялото ни, с цел да подкрепят физическия отговор. А откакто той не е нужен, те провокират редица недоволства, като затруднено дишане или зашеметяване.

И по този начин попадаме в омагьосаната серпантина на суматохата , от която мъчно можем да излезем. Особено в случай че сме имали и предходни недоволства от тревожни разтройства, депресивни положения и други сходни.

А стресът, който цялата тази информация, както и методът, по който възприемаме обстановката, провокират, води и до по-голям риск от най-големия ни боязън - да се заразим с COVID-19 .
 Снимка 471461

Причината е, че когато човек е под стрес, това отслабва защитните сили на организма и той става по-податлив на вируси и бактерии . А в случай че не успеем да се опазим и се разболеем, възстановителният развой също ще е по-дълъг поради подтиснатия имунитет. И по този метод можем сами да си причиним най-страшния сюжет, който се върти в главата ни, вместо да бъдем рационални и да гледаме трезво.
 Коронавирусът, home office, работата от у дома и някои хрумвания по какъв начин да я създадем по-приятна
Работа от у дома против COVID-19

Обедната отмора е една от тях

Ако ни е мъчно да се борим със напрежението, изключително когато сме затворени вкъщи , може да пробваме да го направляваме с йога, медитация и дихателни извършения.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР