Коронавирусът е считан за един от палачите на съвременната икономика,

...
Коронавирусът е считан за един от палачите на съвременната икономика,
Коментари Харесай

Друга гледна точка: Светът диша или как COVID-19 ни прави добра услуга

Коронавирусът е считан за един от палачите на актуалната стопанска система, откакто милиарди по целия свят стопираха да работят през миналите седмици, а няколко хиляди даже откриха гибелта си. Но цената, която плащаме сега, носи и своите позитиви.

Когато погледнем картата с Индекса на качеството на въздуха, ще забележим, че светът диша.

Дишаме и то за пръв път от Бог знае по кое време.

През миналите десетилетия на индустриализация околната среда се трансформира повече в тематика на диалог на разнообразни интернационалните конгреси, в сравнение с в действителен проблем пред международните водачи. Малки и огромни надигат от време на време своя глас пред кимащите погледи на Доналд Тръмп, Си Дзинпин, Ангела Меркел, Владимир Путин и всички останали водачи на най-могъщите стопански системи, само че гласовете оставаха в пустиня, до момента в който не се появи една световна невидима опасност.

COVID-19 безспорно ще остане в историята, като един от най-разрушителните вируси на модерния свят, без значение, че е имало надалеч по-смъртоносни болести от него. Той се трансформира в отрезвителния пестник, който удря през лицето тези, които постоянно пресмятат вредите във финикийски знаци.

Нито земетресение, нито цунами, нито торнадо имат силата да накарат индивидът да спре за момент и да е огледа. Но, както в класиката “Война на световете “ от Хърбърт Уелс, хората би трябвало да сме признателни за невидимия свят, който ни заобикаля. И, в случай че в романа, бактериите и вирусите ни пазят от нашественици, то в действителния живот те ни защищават от самите себе си.

Нека се върнем още веднъж на картата с качеството на въздуха. Там ще забележим канара от “добро “ към “опасно “, с цел да сме наясно къде фините прахови частици задушават популацията по света. Европа сега всеобщо свети в зелено и жълто, като единствено на някои места въздухът е “нездравословен “.

Това се случва единствено в Чехия, Словакия и елементи от Гърция, до момента в който в нашата татковина само Бургас е на горната граница на “умереното “ качество на въздуха.

В Северна Америка само Канада изостава до известна степен от международната наклонност, като на Западния бряг се следят относително неприятни равнища на праховите частици.

Въпрос на време е Индия и Китай също да покажат своите позитивни резултати, като и там всеобщо виждаме жълти показатели.

След месец, два или даже година нервността от ковид ще отмине, само че по-важното е какви ще са изводите, които ще си създадем. Ще продължим ли да подценяваме здравето на себе си и близките или най-сетне ще разберем, че планетата не ни дели на небогати и богати.

Майката природа от време на време ни изпраща своите сигнали и след всяко едно нейно предизвикателство сме излизали по-силни. Дали ще е по този начин и в този момент? Предстои да разберем.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР