„Коронавирусът атакува дълбоко белодробната тъкан. Първите симптоми са кашлица и

...
„Коронавирусът атакува дълбоко белодробната тъкан. Първите симптоми са кашлица и
Коментари Харесай

Ето как да различим коронавирус от грип

„ Коронавирусът нападна надълбоко белодробната тъкан. Първите признаци са кашлица и нараснала температура. Заразените хора имат чувство, че не им доближава въздух. Коронавирусът нападна алвеолите и нарушава газообмена. Затова пациентите се лекуват посредством подаване на О2. Няма обаче незабавно да ви втресе и да вдигнете доста висока температура, както при грип. При новия китайски вирус няма хрема и болежка в мускулите”. Така доктор Гергана Николова, член на УС на БЛС, изясни пред Нова телевизия кои са главните разлики сред грипа и ковид.

Тя разясни и какъв е инкубационният интервал при двете болести. „ Ако сме имали контакт с болен от грип, до ден-два и ние ще се почувстваме зле. Докато при ковид имаме 6,12 или 14 дни до първия симптом”, сподели още Николова.

„ У нас има от всичко – грип вид „ А”, грип вид „ Б”, подозрения за ковид, парагрипни положения. Грип „ Б” е по-устойчив и общоприетите противогрипни медикаменти не всеки път работят. Това е относително нов вариант и нямаме добра отбрана. Често се случват усложнения”, сподели Гергана Николова.

Лекарката разяснява и оказва помощ ли оповестяването на зараза за понижаване на разпространяването на грипа. „ Затваряме учебни заведения, само че детските градини и яслите работят. Освен това, когато не са на учебно заведение, децата се събират на открито. Така няма огромна употребява от грипната ваканция”, сподели доктор Николова.

В петък противоепидемичният щаб в Бургас ще проучва данните от седмицата, с цел да се реши дали грипната зараза там ще бъде анулирана.

„ Пикът на грипа беше в края на предходната седмица. Имахме значителен брой хора с остри респираторни болести. Обикновено с помощта на грипната почивка обстановката се усъвършенства. В аптечната мрежа обаче мече съвсем са изчезнали противогрипните препарати”, съобщи доктор Анна Стаматова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР