Коронацията на Камила, съпругата на британския крал Чарлз III, може

...
Коронацията на Камила, съпругата на британския крал Чарлз III, може
Коментари Харесай

Диамантът Кохинор: Ще се откаже ли Бъкингам да постави на Камила короната с ценния камък

Коронацията на Камила, брачната половинка на английския крал Чарлз III, може се трансформира в сериозен политически проблем поради избора на корона. Този въпрос поражда поради претенциите на Индия и Пакистан към един от най-известните диаманти в света - Кохинор.

Кохинор е оценен на близо 600 милиона $ и се счита, че е открит в мините „ Колур “ в актуалния индийски щат Андхра Прадеш сред 12 и 14 век. Бил е владеене на няколко индийски династии преди да попадне в английската колониална империя, с контракт, в който написа, че се предава на кралица Виктория,,за предпазване ".

През 1937 година диамантът е комплициран в короната употребена при коронацията на брачната половинка на тогавашния крал и баба на настоящия английски монарх - Елизабет. Последните месеци държавните управления Индия и Пакистан и даже Афганистан предявиха искания към диаманта, базирайки се на разнообразни правни и исторически учредения.

Това изправя Бъкингамския замък пред съществено тестване на фона на обвиняванията в расизъм и отношението към някогашните колонии. Въпреки, че още не е оповестено публично коя ще бъде короната, с която ще бъде коронясана на 6 май кралицата консорт, изборът на тази с диаманта „ Кохинор “, може да провокира съществено напрежение и да докара до скандал в този исторически миг.

 

Източник bTV
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР