Корнелия НИНОВАОт много години общувам с едни от най-добрите млади

...
Корнелия НИНОВАОт много години общувам с едни от най-добрите млади
Коментари Харесай

За рисковете и ползите от изкуствения интелект

Корнелия НИНОВА
От доста години поддържам връзка с едни от най-хубавите млади българи IT експерти и пребивавам с провокациите на математиката, статистиката и компютърните технологии по фамилни аргументи. Винаги съм се възхищавала на мозъците на тези младежи.
Преди 5-6 години, с помощта на тях, за пръв път навлязох в дебрите на изкуствения разсъдък. Още тогава осъзнах, че това е бъдещето. И от този момент до през днешния ден този въпрос ми е забавен и ме занимава. За пръв път приказвах за изкуствения разсъдък и пазара на труда през 2017 година на конгрес на Социалистическия интернационал в Ню Йорк, който се организира в постройката на Организация на обединените нации дружно с мероприятие на Организацията на обединените народи. Не провокира никакво внимание. По това време тематиката въобще не беше настояща. Днес всеки ден излиза нова и нова информация. Защо? Защото изкуственият разсъдък се разви толкоз бързо, че стресна даже неговите основатели. Има съревнование сред софтуерните колоси в вложения за усъвършенстването на изкуствения разсъдък - Amazon, Meta, Apple и други колоси, насърчени от основания генеративен изкуствен интелект ChatGPT, влагат от ден на ден и повече средства в усъвършенстването му. Само в последно време Гугъл направи към 70 милиарда оборот, Microsoft съобщи инвестиция от 10 милиарда в изкуствен интелект и в това време уволни 12000 души. Имаме първото предизвестие от Уемби Хол, който е професор по компютърни науки в Саутхемптън, който споделя: " Предстои ни гигантска изкуствен интелект война сред софтуерните колоси, без да осъзнаваме какви ще са последствията от него ".
Изкуственият разсъдък съставлява > софтуерна революция  > Тя е потребна и би помогнала на човечеството в доста връзки. Но тя крие и опасности. Затова е належащо да се откри баланс сред потребното и рисковото.
Новите технологии обгръщат всички сфери на публичния живот и всички типове полагане на труд. Има изкуствен интелект, който сортира и разпределя складовите наличия в склад за артикули и заменя няколко стотици нискоквалифицирани работни места. Има безпилотни транспортни средства, които заменят стотици работни места на водачи. Но има области, в които това съставлява висококвалифициран труд - много напреднал е изкуственият разсъдък в медицината. Той работи въз основата на голямо количество статистически данни. Например, във Англия той прави най-хубавата диагноза за раково заболяване, в доста по-висока степен правдиво от лекарската диагноза, освен това за негативно време. Ползата е, че икономисва време и е тъкмо. Минусът е, че унищожава работни места в региона на медицината.
Съществува доста напреднал изкуствен интелект и в региона на образованието. Той може да бъде потребен, само че може да бъде и рисков, тъй като дава на нашите деца подготвен артикул по каквато желаете тематика - без да им се постанова да четат, да разсъждават, да проучват и да творят в процеса на образование. Това е доста рисково както за децата ни, по този начин и за загубата на учителския труд.
Тази машина стартира да създава картини, музика. Някои страни сега са блокирани от правосъдни каузи за авторски права. От една страна, същинските създатели на тези творби на изкуството претендират авторските си права. От друга страна - по тези каузи ответникът е машина и правосъдната система отхвърля да я конституира като страна по делото. Вече има стотици такива каузи и те блокират правосъдната система.
Вече има такава машина, която в разнообразни компании прави асортимент на фрагменти по най-различна система и оценка на качества на хората - и се оказва, че тя бърка. Защото доста постоянно на дискриминационна основа дава неприятна оценка на индивида и в резултат на това той или губи работата си, или му понижават заплатата, или му убиват кариерата. Уволняват въз основата на оценка на изкуствен интелект от работа.
В правосъдната система роботи изземват функционалностите на юристи, съдии и други правни експерти - Китай вкарва изкуствен интелект в правосъдната система като там той към този момент ще предлага закони, основава документи, разпознава видяни човешки неточности в правосъдни решения и в произнесени присъди. Върховният съд на Пекин разгласи тази седмица, че съдиите би трябвало публично да се съветват с изкуствен интелект във всяко едно дело. Новата технология автоматизирано прави информации на правосъдни каузи, ползва правила и разпореждания, основава правни документи и прави експертизи. Знаете ли > какъв брой работни места са това? > Особено в региона на движимостите лица, които и до момента са едни от най-недооценените в труда си. В същото време Китай регистрира изгодите. Спестени са повече от 45 милиарда щатски $, което се равнява на всички правни разноски на Китай за миналата година.
Да, спестяваш пари, само че подлагаш на голям риск една цяла система. Защото роботът не желае отпуска, не излиза в майчинство, машината не желае болнични и не прави стачки за увеличение на заплатите.
В Съединени американски щати има каузи, в които изкуствения разсъдък претендира за патентно право върху основания от него артикул. Има заведени искове в Патентния съд в щатите от изкуствения разсъдък и от основателя му да му се признае и патентова изобретението.
Заплашиха със затвор юрист изкуствен интелект, който се явил да съставлява обвинен по едно комплицирано дело. Това е изкуственият разсъдък, основан от нюйоркския стартъп DonotPay, който се явява в каузи и претендира за адвокатски права.
Роботи публицисти към този момент пишат съвършени материали и са телевизионни водещи.
Искам с тези образци да ви покажа какъв брой е напреднал светът в създаването на изкуствен интелект и какъв брой липсват регулации и отбрана.
Едно последно проучване демонстрира, че в околните 5-6 години ще има голям скок в развиването на изкуствения разсъдък, вследствие на което 3 милиарда души в света ще изгубят работата си. 3 милиарда от 8 милиарда население на човечеството на планетата. В професионалните среди се появи нов термин - > софтуерна безработица > Все още доста хора не схващат какво ни чака. Bloomberg направи едно забавно проучване, което демонстрира, че над 2/3 от интервюираните работещи в разнообразни сфери считат, че тяхната работна позиция не е застрашена от изкуствен интелект - т.е. неосъзнаване към предстоящото ни бъдеще. Що се отнася до работодателите, единствено 12% от тях показват, че употребяват сходен инструмент, а 27% дават отговор, че имат намерение някой ден да го сторят.
Вижте какво мислят самите вложители в изкуствен интелект: Най-големите корпорации приканват човечеството за реакция.
Учените и ангажираните с тази тематика считат, че хората, които ще изгубят работни места, би трябвало да се преквалифицират и да си намерят друга работа. Но в това време и слагат въпрос какъв брой време ще отнеме това. Ако това отнеме няколко години, а в случай че отнеме десетилетия, тъй като става дума за 3 милиарда души? Изкуственият разсъдък се развива безусловно в скоростта на месеци и години. 
Докато се преквалифицират, какво вършим с тези хора, каква работа им се обезпечава? А в случай че сферата, в която се преквалифицират също бъде сложена в един миг на тази високотехнологична гражданска война, още веднъж ли би трябвало да се преквалифицира? Стои въпросът за базовия приход, който е спорен към този момент - нито една страна към момента не е осигурила подобен базов приход на хората, които ще изпаднат в безработица в резултат на софтуерната гражданска война.
Скоро Илън Мъск отправи > " писмо до човечеството "   > и споделя, че изкуственият разсъдък може да ни победи, в това число и това, което той самият основава. Това писмо е подписано от над 1000 водещи специалисти и бизнесмени. В него те желаят 6-месечен мораториум върху развиването на високите технологии и изкуствен интелект. Според мен 6 месеца са безусловно незадоволителни, тъй като Европейска комисия работи по тази тематика от 2018 година и още не сме подготвени. Сега сме 2023 година - 5 години, а огромните колоси споделят ДСпрете ни за 6 месецаУ.
Мъск слага 4 въпроса, някои от които стряскащи:
1. Трябва ли да позволим на машините да заливат осведомителните ни канали с агитация и неистини?
2. Трябва ли да автоматизираме всички работни места, в това число и тези, които носят задоволство на хората?
3. Трябва ли да развиваме разсъдък от безчовечен генезис, който в бъдеще може да ни надмине по брой индивиди и да ни размени?
4. И последно, би трябвало ли да рискуваме да изгубим надзор над нашата цивилизация?
Имайте поради, че > идната стъпка  > в развиването на тази технология е изкуственият разсъдък да развие умствен развой. Не просто да реагира на база на статистически данни, а стъпвайки на тях, да мисли и да взима независими решения. Не инцидентно Г-7, Китай, Съединени американски щати към този момент се оповестиха за правила и регулации.
Европейска комисия работи по този въпрос от 2018 година и към този момент разполагаме с Регламент от към 118 страници.
Първо, да има обща правна рамка за Европа, тъй като казусът с изкуствения разсъдък е трансграничен проблем. Всяка страна може да има и национално законодателство, само че би трябвало да имаме обща правна рамка в Европейски Съюз.
Регламентът класифицира технологиите на неразрешени за въвеждане в Европейски Съюз, на високорискови и на безусловно възможни без никакъв риск, които могат да оказват помощ на хората в сферите на публичния живот. Създават се още условия към производителя на изкуствен интелект, към доставчика, към разпространителя, както и условия и правила на ползвателя на изкуствения разсъдък, стандарти и регистрация на технологията.
Създава се европейски съвет по изкуствен интелект, който да управлява тази активност, а всички страни би трябвало да имат и национални органи. Залагат се условия за дискретност и наказания и се плануват санкции за нарушителите на тези строги правила - като най-малкото е 30 млн. евро, а най-голямото е 6% от годишния оборот на компанията, която го прави.
Знам, че всичко това към момента звучи далечно и неясно за доста хора. Тъй като от дълго време се занимавам с тази тематика, съм срещала всевъзможни реакции. От съмнение до насмешки. Знам, че са ни затиснали ежедневни грижи и паники. Но би трябвало да отделим малко време и да погледнем в бъдещето. То не е далечно. То е напълно близко и ние можем занапред да подсигуряваме, че ще е положително за човечеството.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР