Корнелия Нинова запазва позицията си на председател на БСП въпреки

...
Корнелия Нинова запазва позицията си на председател на БСП въпреки
Коментари Харесай

Корнелия Нинова се бетонира начело на БСП до 2024, Конгресът отхвърли оставката й

Корнелия Нинова резервира позицията си на ръководител на Българска социалистическа партия макар подадената оставка през ноември 2021 г. 

Конгресът на партията отхвърли да одобри отдръпването й, като 415 души гласоподаваха в поддръжка на Нинова. 164 души желаеха да се премине към процедура за нови директни избори, а 20 делегати се въздържаха. 

Формалното пояснение за този поврат беше подписка, почнала в локалните структури на Българска социалистическа партия в Благоевградския регион. 

От сутринта членовете на ИБ на Българска социалистическа партия обществено лансираха вид за опазване на Корнелия Нинова отпред на партията без значение от подадената оставка. 

" Всеки трус във всяка партия, която взе участие в ръководството, неизбежно води до разтърсвания в самото държавно управление. Това са и главните претекстове на нашите приятели, които желаят тази оставка да бъде отхвърлена ", сподели Христо Проданов преди началото на конгреса. 

Крум Зарков, който планираше да се кандидатира за водач на възможни нови избори, предизвести присъстващите на Конгреса, че са изпаднали в " бездънен сън " и " анестезия ", след който ще последва съдбовен удар. 

" Това, което се случва, е въпрос за отговорността. Пряко обвързван с този за морала и европейското държание на всеки политик. Циркулира послание, търсят се подписи, с цел да се гласоподава оставка, подадена през ноември месец. Ако това се случи, този фарс ще бъде в действителност следващ, в случай че не и финален гвоздей в ковчега на обществения имидж на Българска социалистическа партия ", сподели Зарков. 

Това е вторият случай, в който Нинова " избавя " водачеството си в последния миг макар подадена оставка поради неуспехите на партията.

През 2019 година когато тя реши да поеме персонална отговорност поради резултат на евроизборите, беше призован Конгрес на партията, на който тя изненадващо отдръпна оставката си. 

През есента на 2020 година тя беше избрана отново директно от членовете на Българска социалистическа партия за нов четиригодишен мандат. 

През ноември 2021 година, когато Българска социалистическа партия реализира исторически слаб резултат с 267 817 гласа на парламентарни избори и остана на четвърто място след Движение за права и свободи, Нинова беше подложена на мощен вътрешен напън да се отдръпна.

Тя фактически подаде оставка, само че отхвърли да задейства процедурата по правилник, която предвиждаше Националният съвет да избере краткотрайно изпълняващ длъжността ръководител - т.е. незабавно да я в профил от поста. 

Междувременно Нинова оглави преговорния екип на Българска социалистическа партия за основаването на ръководещата коалиция и получи вицепремиерско място, като сега дава отговор за Министерството на стопанската система и промишлеността. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР