Корнелия Нинова посочи, че няма да разговарят с ГЕРБ-СДС, "Възраждане"

...
Корнелия Нинова посочи, че няма да разговарят с ГЕРБ-СДС, "Възраждане"
Коментари Харесай

БСП започват още утре консултации в опит за съставяне на ново правителство

Корнелия Нинова уточни, че няма да беседват с ГЕРБ-СДС, "Възраждане " и Движение за права и свободи

От „ Българска социалистическа партия за България “ стартират още на следващия ден съвещания с досегашните си съдружни сътрудници в опит за сформиране на ново държавно управление в границите на 47-ото Народно заседание. Това разгласи водачът на левицата Корнелия Нинова, откакто президентът Румен Радев връчи на "БСП за България " третия изследователски мандат. Мандатът взе ръководителят на ПГ на левицата Георги Свиленски, каквото бе и решението на парламентарната група, съобщи.

"Разговорите ще стартират на следващия ден с „ Продължаваме Промяната “ (ПП) ", заяви Нинова.

"Това е сложното в тези диалози - сътрудници, които си споделиха много остри неща, минаха си в персоналното пространство, да намерим метод да седнем на една маса и да беседваме за политики, добави тя. Не мисля, че ще ни бъде най-голямата компликация "Демократична България " (ДБ) ", разяснява Нинова в отговор на въпрос за идните диалози. "Досега с Демократична България работехме добре, рационално, постоянно намирахме решение на въпроси, които са ни разделяли идеологически, само че постоянно сме намирали решения в името на националния интерес, сподели тя. По-скоро сложното е да се откри сечението, положителния звук сред Политическа партия и "Има подобен народ " (ИТН) ", счита водачът на Българска социалистическа партия.

Нинова уточни, че няма да беседват с ГЕРБ-СДС, "Възраждане " и Движение за права и свободи.

Тя изясни, че към момента нямат име за министър председател, който да бъде препоръчан, и това по думите ѝ ще стане ясно след диалозите за политики. Нинова сподели още веднъж, че "Продължаваме Промяната " би трябвало да излъчи претендентът за министър председател.

"Първото нещо, което ще създадем, е да сложим програмата, направена от трите партии преди две седмици, на масата за диалози. Тя е сплотяващото сред трите партии сигурно, само че и е опция за възобновяване на досегашните връзки с сътрудниците ни в държавното управление ", уточни Корнелия Нинова.

"Червени линии " и въпроси на всяка една от партиите обсъждахме по време на съставянето на програмата. След като към този момент я съставихме и трите партии си сложихме подписите под нея, това е основата, на която желаеме да стъпим за бъдещето на България ", добави водачът на Българска социалистическа партия.

"Разбираме, че сега върху нас пада голяма отговорност. Напълно разбираме отговорността си и ще подходим рационално, умерено и диалогично с една цел – да подсигуряваме сигурност на страната, успокоение на хората, да съставим постоянен кабинет, да осъществим програмата, която записахме към този момент ", съобщи тя.

"За нас приоритет е обществената политика. Бяхме и до момента обществен дирек в държавното управление, желаеме да останем и ще останем такива и в договарянията и в бъдещо държавно управление ", означи Нинова.

Тя уточни, че министрите ще станат ясни, откакто реализиран единодушие сред партиите за поддръжка на програмата и напомни, че Националният съвет на партията е удостоверил досегашните четирима министри от квотата на левицата и е дал висока оценка за тяхната работа.

"Намираме се в тежки рецесии и енергийна и икономическа, предстоят тежки зимни месеци, считаме, че би трябвало да се носи ясна политическа отговорност ", сподели Нинова в отговор на въпрос експертен или политически кабинет е нужен на страната. Сега трябват водачи държавници, които да кажат

"Да, мъчно е, знаем какво ни чака – поемаме политическата отговорност, другото би означавало скриване зад експертен кабинет ", съобщи Нинова.

На въпрос за присъединяване на Кирил Петков и Асен Василев, Нинова разяснява, че предстоят всички тези диалози.

"Нашето искане беше Кирил Петков да не е министър председател, той, правейки крачка обратно, разбра това и заслужава почитание за това държание ", уточни Нинова.

На въпрос дали ще беседват с напусналите Има Такъв Народ, Нинова удостовери, че ще беседват с всички, без обединенията, които към този момент са изключили.

Попитана какъв брой време Българска социалистическа партия ще бави мандата, тя уточни, че Конституцията не е точна в този текст и има тълкувателно решение на Конституционен съд по този въпрос.

"Вероятно няма да го бавим, в случай че забележим, че няма схващане по програмата, само че и при най-малките знаци, че можем да реализираме единодушие по програмата, ще си отделим повече време ", съобщи Нинова.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР