Копродукция на фестивала за танц и пърформанс, “Ацумори ще бъде

...
Копродукция на фестивала за танц и пърформанс, “Ацумори ще бъде
Коментари Харесай

Катарина Миранда се завръща на One Dance

Копродукция на фестивала за танц и пърформанс, “Ацумори ” ще бъде показан в Пловдив седмици след международната си премиера в Португалия

Ацумори – новата театрална продукция на португалската хореографка Катарина Миранда, ще бъде показана на 31 май в Дом на културата “Борис Христов ”, Пловдив, по време на 16-ото издание на Оne Dance Festival. Позната на българската аудитория със спектакъла си Кабракимера, част от One Dance Week 2022, Катарина Миранда е едно от най-ярките имена на актуалната танцова сцена в Европа, а новият й спектакълът “Ацумори ” е продукция на център “Жорж Помпиду ” в Париж, фестивала в Порто и One Dance.

Нестандартна среща на един от образците на японския спектакъл “Но ” със света на актуалните изпълнителски изкуства, “Ацумори ” е самобитна пресечна точка сред минало и бъдеще, измислица и действителност, танц и светлина. Билетите за спектакъла на 31 май са към този момент в продажба на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от мрежата на Epaygo.

Ацумори

В основата на спектакъла е историята за младия самурай Ацумори. Той умира в борба, само че духът му се завръща на бойното поле, където в последна сметка съумява да откри помиряване, вместо отплата със своя палач. Изучавайки строгата система и похватите на спектакъл Но в Киото, Катарина Миранда се отклонява от истинския сюжет и развива концепцията за завръщането на призрака с абстрактност и хармония.

Сцената е наситена със мемоари и ритми от измислено въображение. Облечени в брони – маски, петимата танцьори изследват пространството като територия, която би трябвало да бъде превзета. Те преплитат своите стави и крака, като по този метод ги заключват или им придават неподозирани качества за придвижване. Така се раждат нови взаимовръзки и идентичности, ново време, а за какво не и нови обществени структури.

Футуристичният танцов език на изпълнителите се усилва от осветлението, което играе съществена роля в спектакъла. Центърът на театралното пространство е завършен със светещ под и таван, образуващи квадратно пространство, в което обичайните архетипи се разтварят, а прожекторите осветяват всеки, който го напуща или се завръща.

В самобитния разговор сред танц и хипнотична светлина приказват античните призраци на Но и телата, които имат способността да бъдат нещо друго, нещо друго, нещо красиво. Ацумори е пресечната точка сред виденията и установките от предишното, метаморфозите и силата на сегашното и ентусиазма на бъдещето.

Катарина Миранда

Родена в Португалия през 1982-а година, Катарина Миранда e мултимедиен актьор, който работи с разнообразни художествени езици и преплита облици, придвижване, глас, сценография и светлинен дизайн. Тя преглежда тялото като изразител на медитативни и хипнагогични положения, а също и на жестове и процедури, заложени в дълбоката същина на сегашното.

Наред с други авторски произведения, Миранда показва спектаклите CABRAQIMERA, DREAM IS THE DREAMER, BOCA MURALHA и MAZEZAM и REIPOSTO REIMORTO в известни театри и интернационално одобрени подиуми, измежду които Център Помпиду и Пале де Токио в Париж, Фондация Calouste Gulbenkian в Либасон, Музеят за модерно изкуство Serralves и Националният спектакъл в Порто, Фестивалът за изкуствата Materiais Diversos и Фестивалът DDD в Португалия, Танцовият фестивал в Лиеж (Белгия), Фестивалът Mindelact в Кабо Верде, Festival Short Theatre в Рим.

През 2016 година Националната телевизия на Португалия снима поредност от документални филми за хореографски постановки, а един от епизодите е отдаден на BOCA MURALHA. Миранда показва инсталациите DIAGONAL ANIMAL с Джонатан Салдана на Fabrik Festival (Фол Ривър, САЩ) и MOUNTAIN MOUTH в Dance Box и Maizuru RB (Кобе, Япония). Завършва магистратура в Националния хореографски център (ICI-CCN) в Монпелие, Франция, и бакалавърската степен по образни изкуства в Университета за изящни изкуства в Порто. Изучавала е също спектакъл “Hо ” в Центъра за изкуства в Киото, Япония.

Международният фестивал за танц и пърформанс One Dance 2024 ще се организира в Пловдив от 10 май до 2 юни. Доскоро One Dance Week, фестивалът от дълго време надрасна едноседмичния си формат, което наложи и новото му име. Допълнителна информация за програмата очаквайте скоро.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР