Координиращ орган на борбата с Covid-19 трябва да съществува, защото

...
Координиращ орган на борбата с Covid-19 трябва да съществува, защото
Коментари Харесай

Кунчев и Кантарджиев препоръчаха да не се разхлабват мерките и дискотеките да останат затворени

Координиращ орган на битката с Covid-19 би трябвало да съществува, тъй като епидемиологичният развой продължава и би трябвало да се вземат решения. “ Това изясни пред БНР основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев , член на разформирования, а след това върнат Национален действен щаб (НОЩ).

Той изясни, че никой не го е питал дали да го включи в щаба, както и никой не го е уведомявал дали НОЩ да бъде закрит. „ Като специалисти ние си вършим работата, а политиците са тези, които би трябвало да решат кой в какъв формат и с какво присъединяване би трябвало да работи “, съобщи той.

По думите му работата на щаба е била да вижда нещата от всички страни и да преценя по какъв начин да има баланс, с цел да може с минимум провали за стопанската система да има и минимум жертви от Covid-19.

„ Ще препоръчам закъснение на разхлабването на ограниченията, тъй като избързаме ли с това – неизбежно ще има отражение на заболеваемостта “, изрично съобщи той и посочи, че ще предложи идната стъпка на отваряне на нощните заведения да не бъде подхваната.

„ България се движи по ръба на бръснача, и то много сполучливо “, разяснява той и изясни, че високата смъртност е и поради неприятния здравен статус на българите – инфаркти, инсулти, затлъстяване и т. н.

Доц. Ангел Кунчев заяви, че през днешния ден, 18 април, заболеваемостта към този момент е под 500 на 100 000, изчислено на седмична база. Колективният имунитет е изпълним през август, счита той.

„ Проблемът с количествата ваксини е решим до две седмици, само че другият проблем ще е с искащите да се имунизират, тъй като по това в никакъв случай не сме били напред в класациите “, сподели още доцент Кунчев.

Според него е наложително да се създаде и да започва акция с точни и ясни послания, с цел да бъдат добре осведомени жителите за изгодите от имунизациите.

Той дефинира насочването на процеса на имунизацията към общопрактикуващите лекари като най-правилния вид.

Подобно на сътрудника си мнение изрази и различен паметен член на щаба - Тодор Кантарджиев.

" Има ограничения, които не би трябвало да се разхлабват на този стадий. Притеснява ме, че всяко разхлабване на мерките може да докара до повишение на случаите. Спортните мероприятия и заведенията най-вече ме тормозят. Трябва да бъде отсрочено стартирането на доста публика и отварянето на нощните заведения ", съобщи той.

Според него моловете не са толкоз рискови, в случай че са само места за извършване на покупки, а не за събирания.

Проф. Кантарджиев разяснява и разформироването на Националния действен щаб (НОЩ), както и дилемите, които той ще продължи да извършва. " НОЩ започва с четирима лекари, както и хора от Външно министерство и полицията. Имахме три задачи: да информираме правителството за хода на пандемията, което ще продължаваме да вършим. Втората ни задача беше да координираме контактите между държавните институции ". сподели професорът.

По думите му повече от 95% от случаите на коронавирус у нас към този момент са от английския вид.

" Трета доза от имунизациите ще би трябвало да се поставя, единствено в случай че се получи бързо разпространяване на вариант, който може да се промени. Втората игла усилва отбраната с 15 – 20%. Ако човек се разболее сред двете дози на имунизациите, не е належащо да приема втората, тъй като към този момент ще има имунитет ", сподели той. И увери, че още в понеделник здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов ще заяви формалната позиция по отношение на имунизацията с AstraZeneca оттук насетне.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР