Координационният съвет на опозицията в Беларус започва работа, съобщи пресслужбата

...
Координационният съвет на опозицията в Беларус започва работа, съобщи пресслужбата
Коментари Харесай

Опозицията в Беларус стяга власт в сянка, Лукашенко вижда опит за преврат

Координационният съвет на опозицията в Беларус стартира работа, заяви пресслужбата на обединявания щаб на опозицията.

" В момента се образува съставът на членовете на съвета ", се споделя в известието. " В идващите дни ще бъдат определени президиум и ръководител на съвета. На уеб страницата на съвета към този момент могат да бъдат прочетени главните правила в работата му ". Щабът чака Координационният съвет на опозицията да стане " обединен внушителен орган на беларуското общество ".

Беларуският президент Александър Лукашенко през вчерашния ден назова основаването на съвета опит да бъде завзета властта.

На конференция в Минск юристът от щаба на Светлана Тихановска - Максим Знак, който е и член на съвета, разясни, че главният състав на този орган ще бъде от 70 души. По думите му съветът няма политическа стратегия, тъй като не си слага за цел да получи властта.

Един от водачите на обединявания щаб на опозицията Мария Колесникова съобщи на същата конференция, че съветът желае другарски връзки с всички страни, в това число Русия, Украйна и страните от Европейски Съюз.

Европейският съвет през днешния ден ще организира изключителна видеоконференция, на която ще дискутира въпроса за Беларус.

Събитията в Беларус са неприемливи, а изборите не бяха почтени и свободни, съобщи в навечерието на съвещанието ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той осъди последвалото принуждение против протестиращите от беларуските служби за сигурност. Мишел означи, че Европейски Съюз приготвя лист за налагане на нови наказания против виновните за издевателствата над жителите и за подмяната на изборните данни.

Австрийският канцлер Себастиан Курц сподели, че е належащо в Беларус да бъдат извършени нови избори за президент, които да бъдат свободни и обективни. Според него изборите на 9 август не са били нито свободни, нито обективни.

Словашкият президент Зузана Чапутова прикани Европейски Съюз да наложи наказания на представителите на беларуските управляващи, виновни по нейно мнение за подправянето на президентските избори в Беларус и потреблението на мощ против участниците в митингите.

" Наше общо морално обвързване като членове на Евросъюза и общността на демократичните страни е нуждата ясно да отхвърлим репресиите, реализирани от беларуския режим (срещу неговия народ). Това (трябва да стане) и посредством приемането на (санкционни) ограничения против тези, които са виновни за даването на заповедите за приложимост на принуждение (срещу участниците в протеста) и тези, които са ги изпълнили, както и против тези, които носят отговорността за подправянето на президентските избори ", съобщи Чапутова.

Европейски Съюз към този момент разгласи, че не признава данните за продобиване на шести мандат от президента Александър Лукашенко, а болшинството в Европейския парламент настоя за нови избори. За постигането на политическо решение Европейски Съюз предложи да посредничи сред властта и опозицията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР