Координационният съвет на КНСБ привества сформирането на Народното събрание и

...
Координационният съвет на КНСБ привества сформирането на Народното събрание и
Коментари Харесай

КНСБ: Депутатите се бавят с мерките срещу кризата

Координационният съвет на КНСБ привества сформирането на Народното събрание и приканва депутатите да проявят отговорност към нуждата да се овладее комплицираната композиция от опасности и провокации - здравни, политически, институционални, обществени и финансово-икономически. В своя декларация от синдиката предизвестяват, че без незабавни дейности България ще бъде изправена пред мрачна вероятност.

Те припомнят, че след дни се чакат значими политически решения на най-високо политическо равнище на Европейски Съюз, а точно Социалната среща на върха в Порто (7-8 май) и Конференцията за Бъдещето на Европа (9 май), което изисква от страните членки ясни задължения за политики, поставящи хората преди всичко при възобновяване на Европа.

От националните парламенти се чака да провеждат и водят постоянни политически диспути по напредъка към обществена Европа, взаимно с европейските институции, обществените сътрудници и гражданското общество, показва се в позицията. От Конституционен съд на КНСБ обаче са разтревожени, че българският парламент даже не дава признаци, че е наясно с тази своя отговорност.

От синдиката декларират, че началото на работата на 45-ото Народно заседание още веднъж показва някои хронични недостатъци на политическата просвета - разнопосочно обрисуване на цели, отменяне на опцията за консолидиране на антикризисни ограничения, трескава законодателна самодейност, процесуални хватки и така нататък

Те акцентират, че макар рецензиите към прилаганите до момента ограничения в поддръжка на семействата и бизнеса, не се дава никакъв знак за желанията в тази посока.

От КНСБ се притесняват, че несъразмерната нерешителност на партийните поръчки за намиране на формула за ръководство е на път да блокира ръководството на страната. По тази причина те упорстват Народното събрание да се концентрира върху няколко незабавни решения, с които да се обезпечат фискални буфери. Сред тях са внасяне на Националния проект за развиване и резистентност до края на април в Европейска комисия, с цел да може той да бъде утвърден на Европейския съвет на 24-25 юни, което ще обезпечи финансови средства за страната ни още през есента в размер на 13% от общата сума (между 1,5 - 2 милиарда лева.).

От синдиката упорстват и да се заемат средства по инструмента за поддръжка SURE за обезпечаването на повече финансови буфери през идващите месеци за продължение на мярката за поддръжка на заетостта. Те припомнят, че тези средства не се записват в недостига по бюджета, а досега България е декларирала едвам 511 млн. евро, или 0,55% от разпределените пари сред обособените страни. От КНСБ смятат, че е нужен спомагателен запас от най-малко 400 млн. евро, с цел да може да бъде обезпечена мярката за запазването на заетостта и приходите на служащите до края на тази година.

КНСБ желае също актуализация на Бюджет 2021 в посока на увеличение на разходните пера за поддръжка на най-засегнатите семейства и бизнеси от рецесията, в това число актуализация на бюджета на НЗОК за обезпечаване на запас за работещите на първа линия, който се обезпечава от държавния бюджет. Те подчартават, че страната ни и сега е заложила един от най-ниските дефицити в Европейски Съюз от едвам 3,9% в ЗДБРБ за 2021 година

Според синдиката е належащо да се продължат ограниченията против ковид за отбрана на семействата и работещите, както и за поддръжка на бизнеса. КНСБ са безапелационни, че във времена на неустойчивост депутатите би трябвало да проявят отговорност в решение на бъдещето на страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР