Координаторът на стратегическите комуникации към Съвета за национална сигурност на

...
Координаторът на стратегическите комуникации към Съвета за национална сигурност на
Коментари Харесай

Белият дом за диктатора Си: Байдън винаги е откровен с коментарите си

Координаторът на стратегическите връзки към Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби каза по CNN в четвъртък, че президентът на Съединените щати Джо Байдън постоянно е бил почтен в изразяването на своите опасения.

" За да имате свободни и отворени линии за връзка, вие също трябва да можете да говорите искрено и искрено и президентът Байдън в никакъв случай не се стеснява да го прави ", сподели Кърби, запитан за последните мнения на президента във връзка с китайския Президентът Си Дзинпин.

По-рано Байдън назова Си деспот, изказване, което китайските чиновници видяха като " извънредно неуместно " и " безконтролно ".

Когато Байдън назова китайския си сътрудник деспот късно във вторник в Калифорния, отговорът от Пекин беше бърз и сърдит. " Забележките съществено опонират на съществени обстоятелства, съществено нарушават дипломатическия етикет и съществено накърняват политическото достолепие на Китай ", сподели представителят на външното министерство.

Дали новата настървеност в допълнение проваля " размразяването " в връзките сред Съединени американски щати и Китай, нещо, на което Байдън намерено се надяваше, остава открит въпрос.

Служители в Белия дом не направиха опит да изяснят забележката на Байдън. И докато някои американски чиновници показаха изненада, откакто прочетоха цитатите на президента, нямаше нищо, което да демонстрира, че той се е изказал неправилно, до момента в който е описвал в детайли мнението си за случая с шпионския балон по-рано тази година, който краткотрайно провокира пауза в връзките сред Съединени американски щати и Китай.

Оценката на Байдън, че президентът Си Дзинпин е бил в незнание за балона, тъкмо отразява американското разузнаване относно епизода, сподели човек, осведомен с въпроса. Но разкриването на тази информация обществено - както Байдън направи вече два пъти през последните няколко дни - хвана някои чиновници неподготвени, защото преди този момент беше единствено частна оценка на обстановката.

" Той не знаеше за това ", сподели Байдън на донорите. " Когато го смъкнаха, той беше доста обезпокоен и отхвърли даже да е бил там. "

Друг почитан чиновник на администрацията сподели, че откровеността на Байдън във връзка с Китай надали е шокираща.

" Не би трябвало да е изненада, че президентът приказва искрено за Китай и разликите, които имаме - сигурно не сме сами в това ", сподели високопоставеният чиновник на администрацията.

Може би по-изненадващо от наличието на забележките на Байдън обаче беше тяхното време. Байдън приказва в нежен миг за връзките сред Съединени американски щати и Китай, дни след високопоставено дипломатическо посещаване в Пекин на американския държавен секретар Антъни Блинкън, което наподобява постави пауза във враждата. Описването на Си като " доста компрометиран " може да работи в несъгласие с тези старания.

По време на визитата си Блинкън се срещна за малко повече от половин час със Си в това, което по-късно беше разказано като " градивен " диалог.

Блинкън към момента не се е върнал във Вашингтон, с цел да осведоми Байдън персонално за визитата си, макар че чиновници на Белия дом споделиха, че това е планувано незабавно щом се върне. Първият посланик на Вашингтон сподели в понеделник, че Съединени американски щати и Китай са постигнали " прогрес " към връщането на връзките назад в верния път, като и двете страни са се съгласили за нуждата от " стабилизиране " на двустранните си връзки.

Високопоставеният чиновник на администрацията изрази убеденост, че мненията на Байдън няма да осуетят дипломатическите старания на Съединени американски щати с Китай, заявявайки " всички упования за надграждане " на напредъка, реализиран от Блинкън по време на неотдавнашното му посещаване в Пекин.

" Президентът има вяра, че дипломацията, в това число тази, подхваната от Блинкън, е виновният метод за ръководство на напрежението. Секретарят Блинкън имаше положително пътешестване и реализира прочут прогрес. Имаме всички упования да градим върху този прогрес ", сподели служителят.

На друго място в забележките си във вторник Байдън похвали работата на Блинкън за възобновяване на връзката, като повтори, че " свърши добра работа " и добави, че подобряването на връзката ще " отнеме време ". На второто набиране на средства във вторник Байдън сподели на донорите, че пратеникът на Съединени американски щати по въпросите на климата Джон Кери също ще се надява да направи пътешестване до Китай " напълно скоро " с акцент върху околната среда.

Самият Байдън сподели пред кореспонденти през уикенда, че се надява да се срещне със Си през идващите месеци, вярвайки, че ангажираността на високо равнище е единственият метод да се предотврати превръщането на връзките в спор. След коментара му някои чиновници споделиха, че е прекомерно рано да се каже дали забележките за набиране на средства ще провокират нов срив в връзките.

" Това зависи от Китай ", сподели един чиновник.

Белият дом сподели във вторник, че е прекомерно рано да се спекулира дали такава среща може да се състои в коридорите на тазгодишната среща на върха на Г-20 в Индия, планувана за септември. Байдън и Си се срещнаха последно на конференция на Г-20 в Бали.

Двамата президенти биха могли също да провеждат среща в коридорите на срещата на върха на АТИС, на  която Байдън е хазаин през ноември в Сан Франциско. Си посети последно Съединените щати през 2017 година за диалози с Доналд Тръмп в Мар-а-Лаго.

Говорейки във вторник, представителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби сподели, че няма време или дати за среща Байдън-Си: " Нямам какво да приказвам във връзка с идната дискусионна среща с президента Си ".

Позовавайки се на коментарите на Байдън за евентуална среща през идващите месеци, Кърби сподели: " Това ще се случи и ще се случи в подобаващия миг ". " Дали ще се случи на Г-20 тази година или не, просто не знам и не бих приказвал за това рано ", продължи той.

Във вторник президентът навлезе в спомагателни детайлности за продължаващото напрежение между двете суперсили. Той сподели, че макар лидерът на Китай да е " обезпокоен " от случая с балона, това, от което " той в действителност е смутен ", са напъните на Байдън, откогато встъпи в служба, да сближи водачите на Четворката - Съединените щати, Индия, Австралия и Япония - като противотежест на един по-настоятелен Китай.

" Той ми се обади и ми сподели да не върша това, тъй като го слага в усложнение ", сподели Байдън, имайки поради китайския президент. " Просто се опитваме да подсигуряваме, че интернационалните правила за въздушните и морските пътища остават отворени. "

Поне в кратковременен проект забележката на Байдън накара приятелите на Китай да показват своята честност.

" Това са доста спорни прояви на външната политика на Съединени американски щати, които, от една страна, отразяват нейната непредсказуемост, а въпреки това, продължение на менторската политика на Съединени американски щати ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред кореспонденти на постоянния си брифинг за пресата. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР