Концесията на Пешеходния мост на река Марица и възможности Общината

...
Концесията на Пешеходния мост на река Марица и възможности Общината
Коментари Харесай

Кметът се срещна с директора на ББР за Пешеходния мост, ще се върне ли на Общината?

Концесията на Пешеходния мост на река Марица и благоприятни условия Общината да възвърне правото си на прилагане разискаха на среща през днешния ден изпълнителният шеф на Българската банка за развиване Илия Караниколов и кметът на Пловдив Костадин Димитров.
„ Това е единствено първа стъпка от един дълъг, само че значим развой градът още веднъж да се обърне към реката “, съобщи кметът.
Илия Караниколов увери, че ББР е подготвена на разговор с община Пловдив за бъдещето на концесията на Пешеходния мост.
Българската банка за развиване е придобила правата на концесионера „ Търговски център Марица “ ЕООД. Концесионният контракт е подписан през 2001 година и изтича през 2035 година
Костадин Димитров съобщи на последната сесия на Общинския съвет, че тази част на Пешеходния мост не подхожда на цялата пешеходна зона на Пловдив. Той добави, че ще работи за смяната на пространството.
Темата за връщането на моста още веднъж бе върната на дневен ред в този мандат, откакто в предходния екскметът Здравко Димитров не виждаше целенасоченост във връщането му. Тогава самодейността пое кметът на „ Централен ” Георги Стаменов, а в този мандат от първия ден в дейни диалози бяха общинските съветници от групата на „ Браво, Пловдив ”, които организираха среща с шефа на компанията, държаща концесията на оборудването.
Концесията на моста бе подписана през 2001 година сред Община Пловдив и „ Търговски център Марица ” ЕООД на Денис Бареков. По контракта предприемачът превежда 6,8 млн. лв. на Община Пловдив, като всяка година се заплаща и концесионно заплащане в размер на 12 000 лв..
През 2018 година концесията бе заложена пред ББР през други сдружения на Бареков за 2,5 млн. евро и влиза в нейните активи. В момента точно банката стопанисва оборудването, като получава наемите и изплаща концесионните си отговорности.
Към днешна дата пасивът на ББР за моста е 4 733 000 лв., колкото банката желае за откупуването на моста. Единствено през тази година се чака сдружението да бъде на облага, откогато банката го закупи. Оттам може и да са подготвени на договаряния за цената на сдружението, защото има амортизации по него.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР