Концепцията за това всяка страна да има свое знаме, е

...
Концепцията за това всяка страна да има свое знаме, е
Коментари Харесай

Знамето на остров Ман и мистерията около знака трискелион

Концепцията за това всяка страна да има свое знаме, е относително нова. По времето, когато множеството страни са избрали знамената си, воденето на записи и документирането на събития се е трансформирало в общоприета процедура. Поради тази причина следенето на историята на другите знамена е релативно елементарно в множеството случаи. Има обаче и такива флагове, чиято история и символизъм предшестват писмените записи. Знамето на остров Ман (остров-държава със характерен статус на политическа взаимозависимост от Британската корона) е тъкмо подобен.

На флага на остров Ман са изобразени три свързани крайници – знак, прочут като трискелион . В най-простата си форма трискелионът е един от първите знаци, основани от индивида. Според някои първата му приложимост е била в Малта сред 4400 и 3600 г.пр.н.е и че символизира трите свята – нравствен, физичен и небесен.

Други три връзки, свързани със признака са: живот-смърт-възраждане; минало-настояще-бъдеще; земя-вода-небе и създаване-защита-унищожение. Всяка от тези тройки е обвързвана с някакъв аспект от личностното израстване, човешкото развиване и духовния напредък. Има доктрина, съгласно която трискелионът символизира преобразяване или прераждане, защото символизира непрекъсната линия, която може да бъде аналогична на непрекъснатото придвижване на времето. В този подтекст тя съставлява процесът на непрекъснато придвижване напред. Друга доктрина твърди, че в Нюгрейндж, Ирландия трискелионът символизира забременяване, бременност или раждане.

С толкоз доста благоприятни условия за пояснение на признака, не е изненадващо, че през вековете голям брой цивилизации и култури са възприели трискелиона. Сред тях са Америка, Германия, Сицилия и други.

Една от най-старите използва на трискелиона, изобразяващ три свързани човешки крайници, най-вероятно е в Сицилия, когато тя е била колония на Гърция през 8 пр.н.е. Трискелионът на Сицилия е изобразявал три крайници, свързани между тях, като на самото място, на което са свързани, е изобразена главата на Медуза . Според римския академик Плиний Стари сицилианският трискелион символизирал триъгълната форма на острова.

Не е несъмнено по какъв начин трискелионът е „ дошъл “ на остров Ман, само че първата му известна приложимост евентуално се е случила през 13 век. Някои считат, че признакът е „ донесен “ от викингите, които се заселили на остров Ман, както и на няколко други острова от западното крайбрежие на Шотландия и Англия. Викингите обаче се заселват на островите през към 8 век и в последна сметка ги отстъпват на Шотландия през 1266 година при подписването на Договора от Пърт.

По време на подписването на контракта, британският принц Едмънд Круукбак предявява искания към трона на Сицилия. Той в никакъв случай не го получава, само че постоянно пътува до там и има възможност тогава да е виждал признака. По същото време шотландският крал Александър III посещава Лондон. Там той за първи път се среща с трискелиона и по-късно стартира да го употребява на новопридобития остров Ман.

Точната година, на която трискелионът става част от знамето на остров Ман е толкоз мистериозна, колкото и произходът на признака, само че някои историци считат, че това се случва в интервала 1840-1850 година. Не е ясна и точната година, през която остров Ман публично приема знамето си. Различни източници показват разнообразни години (сред тях са 1929, 1931, 1932 и 1933). Независимо от този факт, някои историци настояват, че в началото трискелионът на знамето на острова е изобразявал крайници, „ движещи се “ в посока, противоположна на часовниковата стрелка. Промяната на посоката е осъществена през 1968 година и знамето остава по този начин и до през днешния ден.

 

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР