Концентрацията на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата е достигнала нови

...
Концентрацията на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата е достигнала нови
Коментари Харесай

ООН: Въглеродният двуокис е достигнал рекордни нива в атмосферата

Концентрацията на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата е достигнала нови рекордни равнища, оповестиха от Организация на обединените нации. От организацията предизвестиха също, че са нужни фрапантни дейности, с цел да може да бъде лимитирано замърсяването и да се реализиран задачите на Парижкото съглашение за климата.

„ Концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата се усили с рекордна скорост през 2016 година “, обявиха от Световната метеорологична организация. Оттам допълват, че в международен мащаб междинната централизация на CO2 в атмосферата е 403,3 частици за милион. Увеличението се дължи на композиция от човешка активност и естественото събитие „ Ел Ниньо “, което се наблюдаваше през 2016 година, написа.

Според годишния отчет на организацията за равнищата на парниковите газове в слединдустриалната епоха (от 1750-та насам), за последно на Земята е имало сходни количества въглероден диоксид преди 3 до 5 милиона години. Тогава равнището на морското ниво е било с 20 м. по-високо от днешното.

„ Без фрапантни съкращения на въглеродните и други парникови излъчвания, ние ще се запътим към рисково нарастване на температурите до края на този век, доста над задачите, сложени от Парижкото съглашение за климата “, съобщи генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Талас. Според изпълнителния шеф на Програмата за околна среда на Организация на обединените нации човечеството към момента изхвърля прекомерно доста парникови газове, като процесът би трябвало да бъде стеснен.

„ Това, от което се нуждаем в този момент, е международна политическа воля и ново възприятие за необходимост “, съобщи той в изказване след публикуването на отчета.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР