Контролно звено към Министерство на земеделието ще следи за производството

...
Контролно звено към Министерство на земеделието ще следи за производството
Коментари Харесай

Спецекип следи за фалшиво масло от индрише

Контролно звено към Министерство на земеделието ще следи за производството и износа на подправено розово масло. За това оповестиха от Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика БНАЕМПК. Уверение за това браншовиците са получили от отрасловия министър Румен Порожанов. След годишната среща на сектора управлението на БНАЕМПК организира и работна среща с министър Порожанов, зам.-министъра Цветан Димитров и шефове на отраслови дирекции на министерството. На нея е стихотворец ангажимент за основаване на особено звено в МЗХГ, което да управлява процеса от беритбата до реализацията на крайния артикул. 

Това звено ще следи за съблюдаване на законовите правила и положителните индустриални практики след и по време на идната розовата акция, прецизираха производители.

Архивни мемоари сочат, че фалшификацията на розово масло е остарял роден патент, прочут още от XIX век. За тази цел били употребявани най-различни етерични масла, само че най-подходящо се оказало добиваното от растението индрише гераниево масло - " тереше ". То се смесвало с розовото масло с цел да усили размера му и защото добивало неговата миризма, в дребни количества - до 10-15% било доста мъчно откриваемо.

Фалшификацията правили най-често розотърговците. Из Европа те предложили розово масло с друг смес на тереше в него, като го представяли за разнообразни типове гюл. Стигало се даже до куриозни случаи, при които наш търговец предложил на прочут парфюмерист чисто розово масло по 750 лева кг, само че му дали отговор, че избират смесеното, което купували за 600 лева килото. 

Краят на подправения гюл пристигнал със основаното през 1948 година държавно дружество " Българска роза ", което съумява да върне славата на българското розово масло. През 90-те години на предишния век цената му стигала до 6000 $ за кг на външния пазар.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР