Контролът върху харченето на публични средства да бъде затегнат, а

...
Контролът върху харченето на публични средства да бъде затегнат, а
Коментари Харесай

МФ затяга контрола върху харченето на държавни пари

Контролът върху харченето на обществени средства да бъде затегнат, а Агенция за държавна финансова ревизия (АДФИ) да получи по-големи пълномощия, плануват законови промени, утвърдени през днешния ден от държавното управление.

Вносител на промените в Закона за държавната финансова ревизия е Министерство на финансите.

Основната цел на законовите промени е държавната финансова ревизия да стане по-ефективна и с по-голям обхват, излиза наяве от мотивите към законопроекта. В момента годишните планови проверки на АДФИ се правят само на възлагането и осъществяването на публичните поръчки. Другите случаи, при които се вършат финансови инспекции в бюджетни организации или в държавни и общински предприятия е при сигнали за нарушавания, по искане на Министерския съвет, на министъра на финансите или на прокуратурата.

С измененията се предлага планово всяка година да се проверява финансовата отчетност на министерства, организации, общини и държавни и общински предприятия, без да има подозрения за нарушавания. Освен това инспекторите на АДФИ по своя самодейност ще може да ревизират цялостната активност на едно ведомство, а освен казуса, поради който е издадена заповедта за ревизия. Сега доста често инспекторите установяват обстоятелства и условия, които сочат за разнообразни нарушавания, но те са отвън поставените със заповедта задачи, и това им връзва ръцете да доведат инспекцията до край.

В претекстовете към законопроекта се показва, че действащата в момента административна глоба от 200 до 2000 лева не е променяна повече от 6 години и би трябвало да се завиши. Публичните средства, които се разпределят и разходват с всяка година се усилват в стойностно изражение, усилва се и регулацията на този тип връзки, ориентирана към въздържане на участниците от непровомерни дейности и злоупотреби, а в това време глобите за сходно непозволено държание остават непроменени, се споделя в претекстовете. В законопроекта обаче не е посочен нов размер на санкцията.

Заради спорната правосъдна процедура категорично се показва в проектозакона, че на компании и физически лица, получили финансова облага без правно съображение, също ще се търси имуществена отговорност.

ПРОВЕРКИ

През последното тримесечие на 2020 година инспекторите на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) са приключили 116 финансови инспекции, оповестяват от ведомството. 

От  октомври до декември 2020 година са тествани 546 публични поръчки на обща стойност 333,407 млн. лева По този индикатор АДФИ отбелязва съвсем двоен растеж спрямо интервала от юли до септември, когато са тествани 261 публични поръчки в размер на 156,683 млн. лева. 

По време на финансовите инспекции са формирани 316 акта за административни нарушения, като предното тримесечие броят им е бил 200 акта. Открити са нередности при разходването на обществени средства е на стойност 287 065 лева, което е с 30% по-малко спрямо предходния интервал.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР