Контранастъплението на украинската армия вече е започнало, военните провеждат отделни

...
Контранастъплението на украинската армия вече е започнало, военните провеждат отделни
Коментари Харесай

Зеленски обяви началото на контранастъплението на Украйна

Контранастъплението на украинската войска към този момент е почнало, военните организират обособени интервенции. Това съобщи в ефира на италианския ефирен канал Rai 1 на 25 май Михаил Подоляк, консултант на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна (ОП).

„ Контранастъплението продължава към този момент няколко дни. Пълномащабна война се простира на 1,5 хиляди километра по границата с Русия “, сподели той.

Подоляк засегна тематиката за доставките на оръжие от западните страни. Киев ще употребява предаденото му оръжие за осъществяване на военни дейности в тези територии, които счита за свои.

Съветникът на ръководителя на президентската канцелария прикани съдружниците да трансферират изтребители F-16 на Украйна. Въоръжените сили на Украйна имат потребност от мощна бойна авиация, с цел да затворят въздушното пространство, заключи той.

Припомняме, че на 23 май началникът на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна Кирило Буданов разгласи достатъчното минимално количество оръжие за започване на контранастъпление.

От няколко месеца съветската армия изгражда отбранителни линии във краткотрайно окупираните територии на Украйна. Може би те чакат пробив в четири области, в това число в Крим.

Бившият шеф на Генералния щаб на английската войска, военачалник Ричард Данат, смята наскоро почналите военни дейности в региона на Белгород за потребни. Такива офанзиви щели да донесат успеваемост в контранастъплението.

В същото време New York Times написа, че борбата за Бахмут е изтощила съветските войски. Те няма да могат да правят широкомащабни настъпления и ще се лимитират единствено до местни офанзиви. 

Според военни анализатори съветските сили са претърпели доста тежки загуби в борбата за Бахмут. Нещо повече, като цяло руснаците демонстрираха, че нямат опция да завземат огромни територии, макар че Кремъл възнамерява, както беше посочено, да завземе цялата Донецка и Луганска област. Така че Русия искаше да употребява Бахмут като трамплин за по-нататъшно напредване към Краматорск и Славянск.

Съобщава се, че Украйна е съумяла да приготви нови формирования, оборудвани със западно оръжие. Те се готвят да стартират по-широко нахлуване. Това принуждава Руската федерация да премине в защита и да разтегне силите си.

Според Роб Лий, боен анализатор в Изследователския институт за външна политика на Съединени американски щати, съветските въоръжени сили към момента може да са способни на някои местни офанзиви на тактическо равнище.

„ Но Русия евентуално ще се концентрира главно върху защитата и ще се приготви за украинското контранастъпление “, сподели той.

В материала се споделя, че борбата за Бахмут е коствала скъпо на Русия и Украйна. Това ще повлияе доста на това, което ще се случи по-късно. И двете страни са вложили доста в хора и съоръжение, с цел да завладяват или задържат относително дребния и към този момент опустошен град.

Сега, както се оповестява, Москва би трябвало да реши дали да се опита да се реалокира на запад от Бахмут. Последствията от борбата към момента не са известни.

" Тази глава ще бъде затворена макар обстоятелството, че боевете не престават в полетата отвън града. Но това приказва доста за желанието на украинците да се бият ", сподели Майкъл Кофман, анализатор в Арлингтънския проучвателен институт.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР