Консумацията на ядливи цветя оказва влияние не само върху вкусовото,

...
Консумацията на ядливи цветя оказва влияние не само върху вкусовото,
Коментари Харесай

Студенти и ученици мериха сили с преподаватели и експерти в търсене на иновации

Консумацията на ядливи цветя оказва въздействие освен върху вкусовото, само че и на прочувствено държание на гостите в заведенията. Използването им в ресторантьорството усъвършенства потребителския профил на продуктите и подчертава вниманието на потребителите върху многообразието от цветови, ароматични и вкусови характерности на познати и не толкоз разпознаваеми храни.

Те могат да вземат участие, като съставен елемент от състава и дизайна на студените и топлите ястия, напитките, алкохолните и безалкохолните коктейли. Освен това с тяхната приложимост се покачва известността на ресторанта, което от своя страна въздейства върху конкурентноспособността му.

Това е заключението на студентката Глория Сакалийска от компетентност „ Туризъм " в Стопански факултет на Университет по хранителни технологии в нейно изследване. То беше презентирано по време на Четиринадесета национална младежка научно-практическа конференция с интернационално присъединяване „ Иновации в хранително-вкусовата индустрия - проблеми и вероятности ", на която УХТ беше хазаин.

Колегата й Петя Иванова от същата компетентност взе участие с презентация на тематика „ Фолклорът като детайл от актуалния туристически артикул ", в който застъпва тезата, българският фолклор е основен детайл за туристическите дестинации, тъй като е част от туристическия ландшафт на страната ни. Богатото наличие, разнообразието и динамичността на българските национални песни, танци, обичаи и обредност представяни в достоверна социокултурна среда, могат да бъдат отлични предпоставки за развиването на водещи културни атракции за туристите в България, счита авторката.

Изключително забавни бяха и разработките на докторантите от направление „ Хранителна просвета и технология ", свързани с изпитване в промишлени условия на винени дрожди, както и биологично дейни съставни елементи и насекоми в месни артикули. Тематично направление „ Техника и процесен инженеринг " впечатли с презентациите за очистващи флуиди, компютърна система за окачествяване на храни и влияние на йонизиращите лъчения върху полимерните материали.

Конференцията бе осъществена on-line на 18 ноември 2021 година с поддръжката на план „ TaiMFoods ", изпълняван от УХТ в границите на национална стратегия „ Европейски научни мрежи ". На форума бе проведено и събитието „ School ambassador " с презентации на възпитаници от професионални гимназии. Той протече при извънредно огромен интерес от страна на всички участници, уточни доцент Десислава Вангелова от катедра „ Технология на месото и рибата " в университета, теоретичен началник на част от новаторските разработки на форума.

Учениците от Професионална гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив впечатлиха с демонстрацията на способи за определяне качеството на храни в практиката. На конференцията участваха и възпитаници от още учебни заведения - СУ „ Георги Стойков Раковски„ в Котел и представителите на VOYAGE club от Неврокопската професионална гимназия " Димитър Талев " в Гоце Делчев.

Преподавателите от учебните заведения благодариха за предоставената опция да бъдат част от научната изява, тъй като дава опция на младежите да се изявят и основава по-тясна връзка на учениците от гимназиите с висшето обучение, съобщи Вангелова.

Сред лекторите бяха още доктор инж. Марио Христов, ръководител на Съюз на изобретателите в България, Иванка Статкова, дирекция „ Политики по агрохранителната верига " в Министерство на земеделието, храните и горите и доктор Кремена Стоева от БАБХ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР