Консултациите при президента са провал, заяви лидерът на ДБ Христо

...
Консултациите при президента са провал, заяви лидерът на ДБ Христо
Коментари Харесай

Политически реакции след консултациите: За ПП няма диалог с Радев, ДБ говорят за провал -

Консултациите при президента са неуспех, съобщи водачът на Демократична България Христо Иванов, откакто през днешния ден президентът Румен Радев разгласи, че няма да се среща с " Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия.

Вчера те не отидоха на " Дондуков " 2, поради съвещанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Междувременно от екипа на президента оповестиха, че ще насрочат нов час за диалози с Политическа партия. Днес обаче Радев размишления и съобщи, че напряко ще връчи мандата на " Продължаваме промяната ".

Това значи, че политическата рулетка с мандатите няма да се забавя и респективно - Политическа партия няма да има време да откри 6 депутати, които да поддържат тяхно държавно управление.

Какви обаче са първите реакции в Народното събрание след решението на Радев да форсира процедурата:

Председателят на ПГ на Политическа партия Андрей Гюров съобщи, че довечера, след приемането на дребните бюджети, ще стартират консултациите за избор на нов кабинет в границите на този парламент. Той уточни, че ще беседват с Българска социалистическа партия, Демократична България и самостоятелните народни представители.

Съпартиецът му Настимир Ананиев добави, че  " алената линия " на Политическа партия е битката с корупцията и изразходването на обществени средства.

Председателят на парламентарната правна комисия Милен Матеев (ПП) съобщи, че очевидно няма разговор с Румен Радев откакто той отхвърли да се среща с тях.

" За мен това е едностранно пояснение на Конституцията от страна на президента, защото член 99 алинея 1 от нея категорично споделя, че мандатът се връчва след осъществяване на съвещания с парламентарно показаните групи ", уточни Матеев.

По думите му в Конституцията дните и часовете не са написани. 

Все отново Матеев регистрира, че няма разминаване сред Политическа партия и Радев. Той обаче съобщи, че консултациите са безсмислени.

" С президента оттук насетне ще работим като с една институция ", заключи той.

Ивайло Мирчев от Демократична България удостовери, че ще участват на срещата с Политическа партия:

" Политическа партия е близка до нас политическа мощ, най-нормално е ние да участваме в тези съвещания, напълно градивно и с оглед бъдещето на страната. Консултациите са предварителни с Политическа партия, обикновено е първо да създадем диалози с тях. "

Христо Иванов дефинира неуспеха на консултациите като демонстрация на безконтролно държание.

Той посочи, че конституционната цел на тези съвещания е да се откри излаз от политическата рецесия:

" Търсенето на този излаз не може да върви по график, хайде всички на плаца в първия вероятен миг ", разяснява Иванов.

На въпрос за взаимно явяване на идните избори с представителите на Политическа партия, Иванов уточни:

" Тангото изисква двама. Това, което аз разбирам е, че нашите гласоподаватели го чакат и ние още на предишните избори направихме такова предложение. Тоест от наша страна вратата за подобен диалог е отворена ".

Иво Атанасов , един от отцепниците от Има Такъв Народ, съобщи, че най-хубавото за България е да има постоянно държавно управление и работещ парламент. Той съобщи, че все още нито един от шестимата депутати не е получил покана от Политическа партия за диалози, само че в случай че получат такава ще отидат на срещата тази вечер.

Той бе безапелационен, че е належащо постоянно държавно управление поради поредицата от рецесии и нуждата от продължение на промените – смяна в състава на регулаторните органи, промените в Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), избор на членове на Висшия правосъден съвет.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР