Консултациите при президента Румен Радев за нов главен прокурор са

...
Консултациите при президента Румен Радев за нов главен прокурор са
Коментари Харесай

Теодор Славев, БИПИ: Трябва да има контрол над главния прокурор

Консултациите при президента Румен Радев за нов основен прокурор са навременни предвид на законовите периоди за избора на обвинител №1. Това съобщи пред БНР Теодор Славев от Българския институт за правни начинания (БИПИ).
„ Колкото по-рано стартира разискване – обществено-политическо и междуинституционално, на процедурата за избора на основен прокурор, толкоз по-добре. И тя следва да предхожда формалното разкриване на процедурата, тъй като тогава стартира да тече период от четири следващи съвещания в прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, където да се вършат номинациите “, сподели той.

„ От години настояваме, с цел да може членовете на прокурорската гилдия да образуват своите номинации, те би трябвало да го вършат не на правилото „ ти си го избра “ или с пиянство на кафе по универсални магазини. Начинът, по който това се случва, е разбор на положение на органа – той би трябвало наложително да включва проблемите, постигнатото досега, да се опира на към този момент направения функционален разбор на прокуратурата, на отчета на европейските прокурори и на заключенията от Механизма за съдействие и оценка “, акцентира Славев.

Според него би трябвало да има надзор над основния прокурор, казусът е, че в действителност няма кой да го проверява, в случай че има подозрения за неправда в неговата активност.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР