Консултациите при президента идват след лавина от събития на политическата

...
Консултациите при президента идват след лавина от събития на политическата
Коментари Харесай

Нови консултации при Радев, преди връчването на третия мандат

Консултациите при президента идват след лавина от събития на политическата сцена у нас, които доведоха до нова рецесия, а също така вещаят нови избори наесен. Всичко се случи след отдръпването на “Има подобен народ” от обединението и последвал избор на съмнение, който невиждано се оказа сполучлив. Така държавното управление на Кирил Петков падна.

От “Продължаваме промяната” се пробваха да намерят поддръжка от 121 депутати в границите на този парламент и да сформират държавно управление. На фона на бурни кавги и обвинявания обаче от Политическа партия съумяха да завоюват на своя страна 117. Проектокабинетът “Василев” по този начин и не стигна до пленарна зала и мандатът бе върнат безславно на Румен Радев, а вторият опит бе с превдварително решен излаз.

Така се стига до консултациите, а интригата е точно на кого ще бъде връчен третия мандат. Отношенията сред Българска социалистическа партия и Радев са обтегнати и упованията шансът да сформират държавно управление да отиде в ръцете на левицата не са огромни. Забелязва се стопляне на връзките сред президента и Има Такъв Народ, само че от Политическа партия показаха, че няма да договарят с партията на Слави Трифонов и “подсказаха” на Румен Радев, че в случай че желае да има кабинет в границите на 47-мото Народно заседание, по-добре да връчи мандата на различен.

“Демократична България” към този момент обявиха своята безспорна подготвеност да опитат да сформират държавно управление и се показват като диалогичен сътрудник, който би могъл да върне диалогичността в разпадналата се четворна коалиция. От Има Такъв Народ също рисуват сходен облик на Демократична България, като показват, че партията на Христо Иванов би могла да ги върне назад на масата за договаряния.

След консултациите през днешния ден Румен Радев има една седмица, с цел да вземе решение при кого да отиде третият мандат. При крах - най-вероятно при започване на октомври, ще има предварителни избори. И седемте парламентарни партии са приели поканата на президента.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР