Конструкцията на каросерията на втория прототип вече не разчита на

...
Конструкцията на каросерията на втория прототип вече не разчита на
Коментари Харесай

Руският всъдеход Стрела: показана е цивилната версия

Конструкцията на каросерията на втория първообраз към този момент не разчита на кабината на GAZelle Next, както беше на първата версия на Стрела. Каросерията е напълно истинска структура. Но заимстваните съществени възли и елементи с подготвяния за серийно произвеждане GAZ Sobol NN 4x4 остава.

От новия Sobol съветският всъдеход заимства и самостоятелното пружинно окачване с ковани носачи начело и подвластното задно с листови ресори, както и моторите и трансмисията.

Планирани са два мотора: Cummins ISF 2.8 литра, употребен и при моделите GAZelle, и обещаващият, съгласно руснаците, китайско-руски турбодизел YaMZ-Foton. Мощността на елементите е 157 и 200 к.с.
`Руският

Предвидената трансмисия е единствено една - петстепенна механична скоростна кутия, предаваща въртящия момен и на четирите колела. Рамата градивно също отчасти повтаря тази на Sobol NN 4x4, само че гредите са лична разработка.

Размери на всъдехода са: 5 200 x 2 550 x 2 400 мм, надлежно дължина ширина и височина, а междуосието е 2700 мм. Всъдеходът разполага с много порядъчен клиренс. Просветът на автомобила, наименуван Стрела е 270 мм.

Какво мислите, че е бъдещето на тази кола?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР