Конституцията възлага на главния прокурор функции, които имат ключово значение

...
Конституцията възлага на главния прокурор функции, които имат ключово значение
Коментари Харесай

Радев няма да подпише указа за назначаване на Гешев за нов главен прокурор


Конституцията разпорежда на основния прокурор функционалности, които имат основно значение за правораздаването, призвано да реализира правдивост. Затова и изборът на основен прокурор визира всеки български жител и изисква да бъдат разсеяни всевъзможни подозрения дали назначеният на тази служба ще пази публичния интерес, правата на жителите и върховенството на закона. Конституцията не ме задължава да стимулирам указа, с който назначавам или връщам избора на нов основен прокурор. Въпреки това аз взех решение да направя изказване пред вас и желанието ми най-много е да се обърна към членовете на Висшия правосъден съвет.

Това съобщи президентът Румен Радев в изказване във връзка избирането на нов основен прокурор. "Винаги съм заявявал, че чаквам едно същинско, а не официално съревнование за длъжността нов основен прокурор. Издигането на един претендент лиши това състезание от спортен принцип, само че и лиши от престижа и легитимността на бъдещия основен прокурор – по този начин нужни за неговата нелека и виновна задача. Още повече - белег на демократичната страна е съществуването на други възможности при заемането на висши държавни длъжности. Подходът за издигането на единствен претендент бе подсилен на процедура и от изпълнителната власт, която в лицето на министъра на правораздаването отхвърли да уточни втори претендент и по този начин докара до цялостната липса на опция ", сподели още президентът.

"Главният прокурор би трябвало да се употребява с необятна социална и гражданска поддръжка. Негов израз са мнения от изчерпателно изброени в Закона за правосъдната власт субекти - неправителствени организации, професионални организации на магистрати, висши учебни заведения и научни организации - т.е. от гражданското общество. Само такива мнения подлежат на издание на уеб страницата на Висш съдебен съвет. Въпреки това ясно законово състояние, бяха оповестени голям брой мнения от държавни институции, в това число от изпълнителната власт, като Министерство на вътрешните работи, ДАНС, ГДБОП. Така в прорез със закона превес над мнението на публичните организации взе масираната служебна институционална поддръжка ", разгласи Румен Радев.

"Изборът на основен прокурор е акт с висока социална значителност и методът на неговото осъществяване би трябвало да основава доверие в обществото, а не да поражда подозрения. С тези съображения практикувам правото си по Конституцията и връщам на Висш съдебен съвет предлагането за назначение на господин Иван Гешев за основен прокурор на Република България ", приключи президентът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР