Конституционният съд ще обяви противоречи ли на основния закон Конвенцията

...
Конституционният съд ще обяви противоречи ли на основния закон Конвенцията
Коментари Харесай

Конституционният съд решава за Истанбулската конвенция

Конституционният съд ще разгласи опонира ли на главния закон Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, придобила известност като Истанбулската спогодба.
 Борисов размислил за Истанбулската спогодба след диалог по телефона  Да не бързаме с Истанбулската спогодба, прикани президентът
Съдът беше сезиран от 75 народни представители от ГЕРБ с искане за така наречен нереален прелиминарен надзор за конституционосъобразност документа оповестява БНР.

Конвенцията влезе в Конституционния съд в началото на година след зародил необятен спор в политическите среди и измежду гражданското общество. Тя раздели първо министрите в кабинета, по-късно се спъна в парламентарните комисии и откакто ГЕРБ остана малцинство в настояването си тя да бъде утвърдена, а сътрудникът на ГЕРБ във властта – „ Обединени патриоти “, бяха измежду най- гневните й критици, тя беше изтеглена от Народното събрание, с цел да й бъде изработен разбор за конституционосъобразност.

От седмица вървят спекулации за това какво ще каже през днешния ден Конституционният съд. Миналия понеделник в обществените мрежи се появи информация, че със седем на пет гласа конституционните съдии са решили, че Истанбулската спогодба не опонира на главния закон, което се оказа подправена вест.

Според осведомени, настроенията на болшинството в Конституционния съд са противоположните - че тя не подхожда на Конституцията, тъй като вкарва неразбираеми понятия, което пък влиза в несъгласие с открития в главния закон принцип на правовата страна.

Решението и резултатът от гласуването се чакат по обед.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР