Конституционният съд не взе решение по искането на омбудсмана Мая

...
Конституционният съд не взе решение по искането на омбудсмана Мая
Коментари Харесай

Конституционният съд реши, че работодател може да бави заплати

Конституционният съд не взе решение по настояването на омбудсмана Мая Манолова за анулация на член 245, ал.1 от Кодекса на труда, която разрешава на шеф да изплаща 60% от трудовото заплащане при усложнения.

Както "Параграф 22 " към този момент заяви, Конституционният съд не взе решение заради липса на нужното конституционно болшинство от 7 гласа за образуването на общи претекстове.

Съдиите Цанка Цанкова, Румен Ненков, Кети Маркова, Анастас Анастасов, Филип Димитров и Таня Райковска гласоподаваха за отменяне на настояването като безпричинно. Съдиите Борис Велчев, Стефка Стоева, Мариана Карагьозова-Финкова и Константин Пенчев гласоподаваха за уважаване на настояването.Съдиите Гроздан Илиев и Георги Ангелов смятат настояването за неприемливо, само че на разнообразни учредения.

Мотивите на решението ще бъдат оповестени в допълнение.

Според омбудсмана този текст oщeтявa paбoтницитe, така ĸaтo тe изпълнявaт cвoитe зaдължeния, a зaĸoнът им гapaнтиpa частична заплата.

Мая Манолова твърди, че наредбата в Кодекса на труда опонира на Конституцията. Като мотив в интерес на анулацията Манолова показва, че Koнcтитyциятa задължава зa пoлoжeн тpyд да ce изплaщa пълнo тpyдoвo възнaгpaждeниe.

Данните, оповестени от омбудсмана, демонстрират, че общо 30 милиона лв. се дължат под формата на неизплатени заплати.

Тя е безапелационна, че работата в тежки условия без трудов контракт, изключителният труд са форми на модерно икономическо иго. При Манолова са постъпили към 5000 тъжби от жители.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР