Конституционният съд на РС Македония информира днес, че има образувано

...
Конституционният съд на РС Македония информира днес, че има образувано
Коментари Харесай

Скопие: Образувано е дело срещу откриването на „Културен център Иван Михайлов“

Конституционният съд на районен съд Македония осведоми през днешния ден, че има формирано дело, в което се оспорват Уставът и Програмата на Сдружение „ Културен център Иван Михайлов “ в Битоля, съобщи БГНЕС.

Делото е в начален стадий, т.е. в досъдебно произвеждане, и е предадено на правосъдния консултант и на арбитър, които би трябвало да изготвят обобщение с съответно предложение, съгласно което Конституционен съд ще вземе решение на свое съвещание “, споделиха от Конституционния съд.

Инициатор на самодейността е политическа партия " Левица ". Вносителят декларира, че оспорените правилник и стратегия опонират на чл.20, ал.2 от Конституцията, защото, съгласно него, са ориентирани към разпалване на национална или религиозна ненавист или непоносимост. В текста се показва, че дейностите на сдружението са ориентирани към разрушение на конституционния ред на републиката и разпалване на национална ненавист и непоносимост. Вносителят желае анулация на обжалваните актове, разясняват от съда.

Освен това е формирано дело, по което се оспорват работната стратегия и уставът на Сдружението за одобряване на културните полезности на македонските българи „ Цар Борис III – Охрид “.

„ И това дело е в начална фаза – авансово произвеждане, в което се събира нужната информация “, оповестиха от Конституционния съд.

Вносител на настояването е юрист Тони Менкиновски. В желае се показва, че оспорените актове са противоконституционни, защото са ориентирани към принудително разрушение на конституционния ред, попречват свободното изложение на националната еднаквост на македонския народ, отхвърлят неговата еднаквост и разпалват национална ненавист или непоносимост. Молителят моли за анулация на обжалваните актове.

БГНЕС напомня, че през последните месеци в РСМ бе проведена мощна антибългарска акция във връзка на основаването на двата български клуба - " Ванчо Михайлов " в Битоля и " Цар Борис III " в Охрид. Първият клуб бе опожарен, а виновникът пуснат на независимост. Срещу втория при откриването бяха хвърляни камъни и яйца.

На 17 октомври депутатите от Народното събрание на районен съд Македония утвърдиха да се внесе по съкратена процедура препоръчаният от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ проектозакон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите, а предлагането бе признато с цялостно единогласие от всички присъстващи 84 депутати без нито един „ срещу “ или „ въздържал се “.

Приетите от Република Северна Македония законодателни промени препятстват ефикасното и изцяло осъществяване на Договора за добросъседство, разяснява преди дни българското външно министерство.

„ Очакваме от управляващите в РСМ да подсигуряват на всички нейни жители, в това число тези, които се самоопределят като българи, равни права и свободи ”, се споделя в позицията на България.

Налице са съществени опасения, че с тях се цели дискриминационно ограничение на правото на сдружаване на българите в Северна Македония, за което мотив е едностранна интерпретация на историческите обстоятелства, споделят от Министерство на външните работи. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР