Конституционният съд на Полша се противопостави на ЕС в сряда,

...
Конституционният съд на Полша се противопостави на ЕС в сряда,
Коментари Харесай

Полша: Временните мерки от Съда на ЕС срещу съдебните реформи са противоконституционни

Конституционният съд на Полша се опълчи на Европейски Съюз в сряда, като постанови, че краткотрайните ограничения от Съда на Европейски Съюз против правосъдните промени в Полша са противоконституционни, заяви Агенция " Франс прес ".

Съдия Станислав Пьотрович съобщи, че позицията на съда, утвърдена с болшинство, е че ограниченията на Европейски Съюз по отношение на " системата, правилата и процедурите “ на полските съдилища " не са в сходство “ с полската конституция.

Решението е взето, откакто съдът на Европейски Съюз по-рано в сряда издаде краткотрайна заповед за Полша да приключи неотложно активността на " дисциплинарната камара " на Върховния съд - новосъздадена институция, основана като част от промените.

Варшава и Брюксел спорят от години поради промените, прокарани от дясното популистко държавно управление на полската партия Право и правдивост (ПиС).

Полското държавно управление твърди, че промените са нужни за справяне с корупцията и за преустановяване на наследството от комунистическата ера в правосъдната система.

Европейската комисия обаче споделя, че те подкопават върховенството на закона и се стремят да върнат Полша, както и Унгария, назад в сходство с това, което счита за европейски демократични правила.

Полският закон за промяна на правосъдната власт, който влезе в действие през февруари предходната година, пречи на съдиите да отнасят правни въпроси до Съда на Европейските общности и основава орган, който се произнася за независимостта на съдиите, без да се зачита правото на Европейски Съюз. Той също по този начин сътвори " дисциплинарна камара " за контрол на съдиите от Върховния съд, с пълномощието да вдигне имунитета им, с цел да ги изложи на наказателно произвеждане или да понижи заплатите им.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР