Конституционният съд на Молдова отхвърли във вторник законодателство, целящо да

...
Конституционният съд на Молдова отхвърли във вторник законодателство, целящо да
Коментари Харесай

Съдът в Молдова отмени закона, забраняващ на проруска партия да участва в изборите

Конституционният съд на Молдова отхвърли във вторник законодателство, целящо да не допусне до избори неразрешена партия , обвързвана с укриващ се бизнес магнат, който поддържа съперниците на проевропейското държавно управление, предава Ройтерс.

Съдът постанови за противоконституционна корекция в изборния закон на някогашната руска република, която не разрешава на лица, свързани с партии, считани за противозаконни или противоконституционни, да се кандидатират за служба в продължение на три години.

Мярката, призната предходната година, беше част от съгласувана акция на управляващите против проруския предприемач Илан Шор.

предходната година за машинация по отношение на " кражбата на века " - изгубването на 1 милиард $ от банковата система на Молдова през 2014-2015 година

Партия, носеща неговото име, и поправката беше приложена, с цел да не допусне нейните членове до локалните избори предходната година, в това число един от заместниците на Шор, който се кандидатира за кмет в Балци, вторият по величина град в Молдова.

Шор провежда шумни улични митинги против президента Мая Санду , въпреки и да се намира в заточение в Израел и осъди акцията на президента за обезпечаване на участие в Европейския съюз за страната, ситуирана сред Украйна и Румъния. Санду го упреква, че се пробва да подкопае институциите на Молдова с съветска помощ.

Председателят на Народното събрание Игор Гросу сподели, че държавното управление ще се съобрази с решението, само че ще постави всички старания да попречи на някой, обвързван с незаконни организации, да се кандидатира за служба.

" Ще създадем корекции в сходство с решението на съда, само че няма да позволим на незаконни групи да поемат контрола над изборния развой и да подкопаят демокрацията в Молдова ", сподели Гросу в мнения, излъчени по малкия екран.

Молдова от дълго време безрезултатно търси екстрадицията на Шор.

Санду дефинира Русия като най-голямата опасност за суверенитета на Молдова и, с цел да обезпечи обществен мандат за устрема й да се причисли към Европейски Съюз. Конституционният съд предходната седмица разчисти пътя гласуването да се организира по едно и също време с президентските избори.

Молдова е изправена пред двойна опасност за стабилността си от сепаратисткия анклав Приднестровието на изток и района Гагаузия на юг, чийто водач има тесни връзки с Шор.
 ISW: Молдова е идната цел на хибридната експанзия на Кремъл
ISW: Молдова е идната цел на хибридната експанзия на Кремъл

Русия търси съдружници в Китай, Северна Корея и Иран
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР