Конституционният съд на Молдова определи като противоконституционно споразумението с Русия

...
Конституционният съд на Молдова определи като противоконституционно споразумението с Русия
Коментари Харесай

Молдова отказа руски кредит от 200 млн. евро

Конституционният съд на Молдова дефинира като противоконституционно съглашението с Русия за заем от 200 милиона евро, съобщи Дойче веле.

Съдът се произнесе по искане на депутати от опозицията, които упорстват за преразглеждане на някои текстове от съглашението или цялостното му отменяне.

Депутатите от групата PRO-Moldova и партиите " Действие и взаимност " и " Достойнство и истина ", които внесоха желае в Конституционния съд, дефинират документа като политически и " рисков за страната ".

В една от клаузите за заема държавното управление на Молдова се ангажира да поеме задълженията на молдовски компании пред съветски банки.

Възражения провокираха и периодите за разпределяне на сумите. Споразумението планува първите 100 милиона да бъдат получени до края на месец май, а вторият транш е плануван за октомври, когато в Молдова ще се проведат президентски избори. Според опозицията, от това ще се възползва сегашният президент Игор Додон, прочут с проруската си политика. Той ще се стреми да получи нов мандат на поста.

На 6 май председателката на конституционния съд Домника Маноле се обърна към Венецианската комисия, Съвета на Европа и Европейския парламент, както и към упълномощените в Молдова дипломатически представителства, като съобщи, че съдът е подложен на политически напън.

Тя съобщи, че без значение от всичко съдиите ще работят според закона и няма да се поддадат на натиска.

Решението на конституционния съд за отменяне на съветския заем не предстои на обжалване. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР