Конституционният съд на Албания одобри спорно споразумение за прием на

...
Конституционният съд на Албания одобри спорно споразумение за прием на
Коментари Харесай

КС на Албания реши, че споразумението с Италия за мигрантите е в съответствие с Конституцията

Конституционният съд на Албания утвърди противоречиво съглашение за банкет на претенденти за леговище в Италия. Предвижда се италианското държавно управление да построи два приемни центъра в Северната част на страната за разглеждане на кандидатурите на 36 хиляди души годишно. Споразумението би трябвало да бъде утвърдено и от Народното събрание в Тирана, само че това евентуално няма да проблем, тъй като министър председателят Еди Рама разполага с безапелационно болшинство.

Според текста към 3 хиляди души на месец, които се пробват да доближат до Италия по море, чакат разглеждане на кандидатурите им в двата центъра край албанското североизточно пристанище Шенгин. Центровете ще бъдат финансирани от италианското държавно управление и ще работят според италианските закони. Италианският личен състав ще дава отговор за активността и в избрани случаи ще има имунитет по отношение на албанското право.

След разглеждане на молбите за леговище Италия ще взема решение дали да допусне бежанците на своя територия или да ги депортира. Албанската страна обезпечава охранители и полицейски чиновници. Италианският министър председател Джорджа Мелони и албанският й сътрудник Еди Рама показаха съглашението през ноември в Рим. Скоро по-късно то беше блокирано от албанската съпротива с мотив, че лишава претендентите за леговище от конституционна отбрана и отбрана на интернационалното право. Конституционният на Албания обаче се произнесе, че съглашението не опонира на главния закон на страната.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР