Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане по същество искането на

...
Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане по същество искането на
Коментари Харесай

КС допусна до разглеждане искане на Гешев срещу закриването на спецправосъдието

Конституционният съд (КС) позволи за разглеждане всъщност настояването на основния прокурор за определяне на противоконституционност на тексове от Закона за правосъдната власт. Това оповестиха от съда. Определението е признато единомислещо с 10 гласа.

На 4 май основният прокурор Иван Гешев внесе искане в Конституционния съд за оповестяване на противоконституционност на разпореждания от Закона за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт.

Той оспорва текстове, които се отнасят до закриването на профилираните съдилища и прокуратури и съответните следствени органи, до статута на магистратите и чиновниците, смяната в подсъдността на наказателните каузи, периодите за влизане на избрани текстове от закона в действие, оповестиха тогава от прокуратурата. В претекстовете на настояването написа, че признатите промени не подсигуряват отбраната на конституционните права на жителите и юридическите лица, само че рефлектират отрицателно върху наказателния развой.

Главният прокурор предизвестява и за заплаха от „ парализиране на активността на правосъдната власт по неприключените производства “.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР