Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането за обявяване за

...
Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането за обявяване за
Коментари Харесай

КС допусна за разглеждане казуса с избора на Атанасова и Белазелков

Конституционният съд (КС) позволи за разглеждане настояването за оповестяване за противоконституционност на избора на ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и някогашният висш арбитър Борислав Белазелков за конституционни съдии.
Съдът бе сезиран първо от Румен Радев, а по-късно постъпи искане от депутатите на “Възраждане “, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.
Определението за допустимост е гласувано от 9 съдии, като Атанасова и Белазелков не са взели участие. Има и отсъстващ арбитър - Надежда Джелепова.
Десислава Атанасова и Борислав Белзелков са конституирани като заинтересувани страни по делото и им се дава опция в 30-дневен период да показват писмени мнения.
Докладчик по делото ще е някогашният началник на Върховния административен съд Константин Пенчев.
Основната офанзива против избора на Атанасова и Белазелков е обвързван с това, че в него беше записано, че двамата са определени с мандат от 9 години, макар тълувателното решение на Конституционен съд, че им се поставя повърхностен мандат от 7 години.
Решенията за избора на Атанасова и Белазелков се разграничават от други решения на Народното събрание с това, че в тях беше записано на мястото на тъкмо кой арбитър е определен всеки един от тях.
За правно мнение е отправена покана до проф. доктор Даниел Вълчев, проф. доктор Екатерина Михайлова, проф. доктор Емилия Друмева, проф. доктор Мартин Белов, проф. доктор Пенчо Пенев, проф. доктор Пламен Киров, проф. доктор Снежана Начева, доцент доктор Борислав Цеков, доцент доктор Деница Топчийска, доцент доктор Деяна Марчева, доцент доктор Наталия Киселова, доцент доктор Симеон Гройсман, доктор Благой Делиев, доктор Виктор Симеонов, доктор Дилян Начев и доктор Димитър Ханев.
Избраните от Народното събрание Десислава Атанасова и Борислав Белазелков поставиха клетва като конституционни съдии на 26 януари, а отсъствието на президента Румен Радев даже не бе регистрирано по време на церемонията.
Церемонията бе водена от ръководителя на Конституционен съд арбитър Павлина Панова, която даде обещание, че институцията ще продължи да отстоява своята самостоятелност и по-късно даде ход на клетвата.
" Конституционният съд е самостоятелен. В своята активност се уповава на Конституцията и на Закона за конституционния съд. Конституционният съд отстоява своята самостоятелност, това ще прави и отсега нататък ", сподели Панова по време на клетвата. Съдия Панова е един от най-уважаваните български адвокати сега.
Фактът, че през идващите няколко месеца Конституционният съд би трябвало да прегледа делото за метода, по който Белазелков и Атанасова бяха определени за негови членове задължи авансово действищите членове на Конституционен съд да останат изцяло неутрални по време на церемонията и просто да изпълнят волята на Народното събрание.
Двамата нови конституционни съдии пренебрегнаха апелите на адвокатурата да проявят достолепие и да се откажат от Конституционен съд.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР