Конституционният съд допусна за разглеждане по същество питането на бившия

...
Конституционният съд допусна за разглеждане по същество питането на бившия
Коментари Харесай

Конституционният съд ще разгледа питането на Гешев дали ВСС имат право да го освободят с 13 гласа


Конституционният съд позволи за разглеждане всъщност питането на някогашния основен прокурор Иван Гешев по отношение на мандата и пълномощията на Висшия правосъден съвет. Определението е признато единомислещо с 10 гласа.

В края на месец май той изиска от висшите магистрати пояснение на част от главния закон, като се концентрира върху три въпроса.

Първо Гешев пита дали е законно да бъде определен със 17 гласа, а отхвърлен с 13. На второ място - може ли Висш правосъден съвет с изминал мандат да взема решения за ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор. И не на последно място - допустимо ли е новият Висш съдебен съвет да стартира да действа в повърхностен състав.

„ Днешното решение на Конституционния съд да допусне за разглеждане настояването ми за оповестяване за противоконституционни на измененията в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуален кодекс удостоверява казаното от мен: Рекордно бързото ми премахване трябваше да изпревари произнасянето на КС; Крадливи политици подчиниха Висшия правосъден съвет на своите лични страхове и го принудиха да съблюдава техния подмолен график. Ако някой не беше схванал това до момента, то през днешния ден цяла България видя истината “, разяснява незабавно след решението на Конституционен съд отстраненият от служба Гешев.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР