Констатирани са нови нарушения на административно-производствените правила при издаване на

...
Констатирани са нови нарушения на административно-производствените правила при издаване на
Коментари Харесай

Откриха нови нарушения при издаването на разрешението за строеж на Алепу

Констатирани са нови нарушавания на административно-производствените правила при издаване на протестираното пред Административен съд – Бургас позволение за градеж на " Алепу ", сочат от Окръжната прокуратура в Бургас.

Искането за преустановяване на производството пред Административен съд - Бургас за разрешението за градеж /РС/ № 100/10.09.2018г. за „ Алепу Вилидж “, издадено от основен проектант на Община Созопол, заради недопустимост на митинга е безпричинно. Протестът е позволен и състоятелен.

Това се споделя в мнение на прокурори от Окръжна прокуратура – Бургас, изпратено до Административния съд в Бургас. Същевременно, във връзка присъединяване си в това произвеждане пред съда и изследване на спомагателни материали, изпратени от Община Созопол до Адм. съд - Бургас, от страна на представителите на Оперативна програма – Бургас е установено и, че за РС/№ 100/10.09.2018г./ е следвало да се разгласява известие на интернет страницата на общината.

Законът за устройство на територията задължава основния проектант на Община Созопол да уведоми по този метод жителите за съответното позволение за градеж и произнасянето на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас, както и да се уточни методът за обезпечаване на публичен достъп до наличието на разрешението и приложението към него.

По делото все още липсват доказателства основният проектант на Община Созопол да е извършил това си обвързване. На процедура се е попречила и опцията за обжалване на този административен акт от заинтригувани жители и юридически лица, което съставлява и ограничаване на конституционни права.

Така са позволени и основни нарушавания на административно-производствените правила от страна на основния проектант на Община Созопол при издаване на това районен съд.

Според наблюдаващите прокурори, участващи в производството пред Административен съд- Бургас, процесното позволение за градеж е незабележим акт и като подобен не поражда никакви правни последствия и не влиза в действие. От Окръжна прокуратура – Бургас в тази връзка са развити и съображения, че настояването за оповестяване на нищожността на акт може да се предяви без ограничаване във времето.

Посочено е и, че завършването на градежа и въвеждането му в употреба по открития ред, не валидира разрешението за градеж, когато то страда от изключително значителен недостатък, обуславящ неговата незначителност.

Ето за какво, да се одобри противоположното, значи да се позволен правните последствия на административен акт, макар съществуването на недостатък, който изначално не разрешава тяхното настъпване, което е и в несъгласие с практиката на Върховен административен съд.

Следва да се напомни, че на 15.06.2020 година след предоставена инспекция от Върховна административна прокуратура (ВАП) на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) на градежа на брега на Черно море „ Алепу Вилидж “, по отношение на открити нарушавания, бе импортиран митинг против разрешението за градеж от 10.09.2018г., издадено от основния проектант на Община Созопол.

Също по този начин, на 27.08.2020 година, с разпореждане на Окръжна прокуратура – Бургас бе формирано досъдебно произвеждане по член 282, алинея 1 от Наказателен кодекс по тази причина, че през месец септември 2018 година, съответното длъжностно лице, нарушило служебните си отговорности при издаване на Разрешително за градеж, за да бъде набавена полза за други лица, като от тези дейности могат да настъпят немаловажни нездравословни последствия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР