Консорциумите, които ще строят първата отсечка на автомагистралата Русе-Велико Търново,

...
Консорциумите, които ще строят първата отсечка на автомагистралата Русе-Велико Търново,
Коментари Харесай

1 млрд. лв. от АПИ за кръга около Велико Желев и "Грома холд"

Консорциумите, които ще строят първата права на автомагистралата Русе-Велико Търново, са измежду досегашните любимци на ГЕРБ Поръчката беше дадена след над година и половина безмълвие от отварянето на офертите Спечелилите предложения са съвсем 50% по-високи от прогнозната стойност
В последния миг на този кабинет, при спрени пълномощия на Министерство на регионалното развитие да разпорежда действия над 900 хиляди лева и след кавги към пътните поръчки, които на процедура смъкнаха държавното управление, Агенция " Пътна Инфраструктура " разпореди най-голямата поръчка от 3 години насам на същите компании, които взеха парите от автомагистрала " Хемус ".

С решение, оповестено късно през вчерашния ден, АПИ заяви, че са определени реализатори за градежа на първите 75,6 километра от автомагистралата Русе-Велико Търново. Решението е подписано от ръководителя на Управителния съвет, който беше назначен на поста от министъра на районното развиване Гроздан Караджов.

Поръчката беше разграничена на две - от Русе до Бяла и обход на Бяла. Първата част е извоювана от консорциум с водещ сътрудник " Инфра специалист ", а втората - от подобен с водещ сътрудник " Европейски пътища ". Общата стойност на поръчката е съвсем милиард лв. - 981 млн. лева без Данък добавена стойност.
Реклама
Това се случва година и половина след оповестяването на публичната поръчка и съвсем толкоз от отварянето на офертите. Поръчката беше оповестена в края на 2020 година по времето на ръководството на ГЕРБ, когато зам-министър на районното развиване беше Николай Нанков. В същия интервал бяха дадени и парите за инхауса за " Хемус ", парите за свлачища и контракта за над 140 млн. лева за тол-системата с австрийската " Капш ", за който тази седмица.

Водещите компании и в двата спечелили консорциума са измежду седемте огромни, които страната в този момент, чийто контракти също бяха разказани - в. Едната е част от кръга към Велико Желев и неговата " Хидрострой ", а другата - част от империята " Грома холд ".
Сладка поръчка на инженеринг
Предметът на поръчката е планиране и строителство на 75,6 км. за 1,18 милиарда лева с Данък добавена стойност (981 млн. лева без ДДС). Дадена е на инженеринг, което значи, че строителят ще проектира и ще даде разновидности. Това е един от най-използваните способи за такива огромни поръчки и поради вродените пороци в него, самият Гроздан Караджов при започване на мандата си разгласи,. В претекстовете към импортираният от ръководещите се споделя буквално " проблем при българската форма на инженеринг е основаването на финансова взаимозависимост на проектанта и строителния контрол от строителя, който е спечелил публичната поръчка. Така строителният развой протича в изискванията на изострен спор на ползи, който се толерира от държавните институции и общините заради огромните благоприятни условия за реализация на корупционни схеми. "

Обектът е част от, която е измежду предпочитаните обекти, защото направлението обезпечава връзка сред страните oт Североизточна Европа през Румъния и България с Гърция и Турция, както и сред Балтийско и Средиземно море (виж карето).
Реклама
Обявяването на поръчката беше през месец декември 2020 година, офертите бяха отворени месец по-късно - януари 2021. След това следва дълго безмълвие - чак до отварянето на ценовите оферти през май тази година. Решението за избор пък беше оповестено през вчерашния ден.

Това е извънредно дълъг период, който обаче е елементарно разбираем, в случай че погледнем политическата обстановка. В последната година АПИ смени няколко шефа, Министерство на регионалното развитие също, а по традиция тези поръчки не се дават без глоба " от горната страна ". Много сходна беше обстановката с другата огромна поръчка, дадена по времето на Гроздан Караджов - (също извоюван от консорциум с присъединяване на " Хидрострой " )
Бързо, самоуверено, умело
Ръководителят на АПИ Тодор Василев разгласи решението си на страницата на регистъра на публичните поръчки на 18 юли малко преди 18.00 часа. Съобщение за това решение обаче беше пуснато от пресслужбата на АПИ едвам през вчерашния ден по същото време.

" Основната спънка пред реализирането на този план досега е неналичието на консервационни цели, които следва да бъдат избрани от Министерството на околната среда и водите, и надлежно - изпълнени от Агенция " Пътна инфраструктура ". В последните седмици зам.-министър Ивайло Стайков води дейна връзка с всички виновни институции, с цел да продължи работата по този стратегически инфраструктурен обект. В резултат на диалозите с Министерство на околната среда и водите и с Министерски съвет, инж. Стайков е получил кардиналното единодушие на Министерство на околната среда и водите АПИ да стартира проектирането автомагистралата " Русе - Велико Търново " от км 0+400 до км 76+040 по двете обособени позиции. Докато тече проектирането, ще бъдат създадени паралелно консервационните цели и техническият план ще бъде съгласуван с тях ", споделиха в отговор до " Капитал " от Министерство на регионалното развитие.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Енергетика 3 Енергетика 1 Политика 2 Енергетика 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Енергетика 3 Коментари и разбори Реклама
От отговора им излиза, че главната причина да пуснат поръчката, е че срокът на ценовите предложения в публичната поръчка изтича и при липса на решение на комисията, публичната поръчка трябваше да бъде прекъсната и оповестена изначало.

Длъжността министър на районното развиване в същия този миг се извършва от Ивайло Стайков - зам. министър, тъй като титулярят Караджов е излязъл в отпуск от началото на седмицата. Вчера пред Mediapool Стайков разгласи, че от тях научава, че обществено са оповестени изпълнителите за автомагистралата Русе-Велико Търново.

Решението на ръководителя на УС на АПИ да разпореди поръчката в този миг е изненадващо и по още една причина. Премиерът в оставка Кирил Петков наложи възбрана на принципала на АПИ - Министерство на регионалното развитие да разпорежда и разпорежда разноски над 900 хиляди лева тъкмо, тъй като се съмняваше в честността и прозрачността на дейностите и на Министерство на регионалното развитие и на АПИ. По тази причина Караджов да вземем за пример не можа.

Така де факто излиза, че до момента в който Министерство на регионалното развитие е със спрени пълномощия, АПИ разпорежда действия за над милиард, без да уведомява своя принципал. " Капитал " потърси за коментар зам.-министър Стайков, само че до приключването на публикацията не успяхме да получим неговите отговори.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Спечелилите
С оптимален брой точки до финала на спринта доближават двата определени консорциума с най-хубави ценови оферти. " ДЗЗД ХЕМУС-16320 " е декларирало, че ще строи за съвсем 763 млн. лева без Данък добавена стойност, което строителство би трябвало да завърши за 5 години и 8 месеца.

ДЗЗД " Автомагистрала РУСЕ ТЪРНОВО " пък дават обещание да се оправят с обходния път на Бяла за малко над 660 млн. лева без Данък добавена стойност, за което ще са им нужни към 5 години.

В " ХЕМУС-16320 " влизат " Инфра Експерт ", " Автомагистрали - Черно море ", " Пътинженерингстрой-Т " и " Трансконсулт-22 " взима сектора от Русе до Бяла.

В " Автомагистрала РУСЕ ТЪРНОВО " пък сътрудници са " Европейски пътища ", " Грома холд ", " Водно строителство - Благоевград ", " Автомагистрали Хемус " и " Пътпроект 2000 ".

Цените, които са обявили претендентите, и с които се съгласява възложителят в лицето на АПИ надминават прогнозната стойност на поръчката с повече от 500 млн. лева, което е съвсем половината от нейната стойност. Не е ясно дали тези цени няма да бъдат и индексирани, тъй като са от 2021 година, т.е. преди инфлацията и покачването на стойностите на строителните материали.
Кандидатите
Пет претенденти са подали предложения по оповестената поръчка като 4 от тях са на консорциуми и един (ГБС - инфраструктурно строителство АД) се е явил независимо. Както всекидневно се случва, от процедурата отпадат двама от участниците - " ГБС " и ДЗЗД " Русе 2021 " с сътрудници " ИСА 2000 ", " ПСТ Груп ", " Калистратов груп " и " Пътпроект ".

" Няма нищо изненадващо и нищо, което към този момент да не е описвано и коментирано в метода на установяване на реализатор и по тази поръчка ", разяснява за " Капитал ", притежателят на " ИСА 2000 ", Юлиян Инджов, който преди седмица.

В отговор за " Капитал " от " ГБС " потвърдиха, че са били отхвърлени още на стадий оценка на техническо предложение и към момента не са взели решение дали ще апелират решението на комисията, каквото право имат в 10 дневен период от неговото излизане, който към този момент тече.
ПроектътПроектното трасе на автомагистралата е общо 132.84 км и е разграничено на три сектора: Русе - Бяла, обход на град Бяла и Бяла - Велико Търново. Изграждането на автомагистралата е е включено за финансиране от бъдещата стратегия " Транспортна съгласуваност " 2021-2027 г.Автомагистралата ще стартира на 3 км източно от Дунав мост при гр. Русе, при пътния възел с път II-21 Русе - Силистра, и ще доближава до град Дебелец, където трафикът ще се разделя в посока Прохода на Републиката и прохода Шипка.Съвсем резонно и в синхрон с оповестеното решение, само че изпреварващо го като обществено оповестяване, АПИ пусна и oбщecтвeната пopъчка зa cтpoитeлния нaдзop по този обект. Πpoгнoзнaтa cтoйнocт нa пopъчĸaтa e нaд 24.5 млн. лева бeз ДДC. Cpoĸът зa пoдaвaнe нa oфepтитe e дo 15 aвгycт 2022 година Свързани публикации АПИ не устоя инспекция и от Сметната палата - договорът с " Капш " е противозаконен 18 юли 2022, 17:29 " Като дявола евангелието... ", или какво написа в отчета на АДФИ за " Хемус " 11 юли 2022, 16:45 Интервю | Собственикът на " Иса 2000 ": В строителството има огромно олигархично обединяване 8 юли 2022, 06:30 Седемте пътни строителя, към които ГЕРБ насочиха 5 милиарда лева 16 юни 2022, 08:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мария Дойкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР