Консорциумът между Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест е определен за

...
Консорциумът между Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест е определен за
Коментари Харесай

Китайски консорциум ще управлява летището в Пловдив 35 години

Консорциумът сред " Хайнан " и " Пловдив Еърпорт Инвест " е избран за концесионер на летище Пловдив след извършена процедура. Днес държавното управление упълномощи министъра на превоза, осведомителните технологии и известията да подписа концесионния контракт в двумесечен период, заяви държавната пресслужба.

Концесията е за 35 години, като за този период концесионерът се задължава да влага 79 млн. евро в ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и създаване на нови уреди.

След приключването на гратисния интервал от 48 месеца, за всяка календарна година концесионерът ще прави заплащане, което се състои от закрепена и променлива част. Фиксирана част е в размер на 600 000 лв. без Данък добавена стойност, а променлива част съставлява 6% от общия размер на чистите доходи от всички действия за съответната година, свързани с използването на обекта на концесията.

Процедурата за отдаване на концесия на летище Пловдив е открита на 16 януари 2017 година, напомня пресслужбата. Първоначално офертите са три - ДЗЗД " Силк роуд Пловдив Еърпорт " ; " Консорциум Летище Пловдив " ; Обединение (Консорциум) сред " Хайнан " и " Пловдив Еърпорт Инвест ". След разглеждане на документите е открито, че ДЗЗД " Силк Роуд Пловдив Еърпорт " не дава отговор на критериите за асортимент и сдружението е отстранено от процедурата. На 27 юли 2017 година са отворени обществено предложенията и обвързващите оферти на " Консорциум Летище Пловдив " и на обединяване сред " Хайнан " и " Пловдив Еърпорт Инвест ". Отстраненият участник " Силк Роуд Пловдив Еърпорт " апелира решението и процедурата е краткотрайно спряна до 1 март 2018 година, когато Върховният административен съд отхвърля жалбата като неоснователна, след което процедурата още веднъж е стартирана. Комисията пристъпва към оценяване на участниците и класира преди всичко обединяването сред " Хайнан " и " Пловдив Еърпорт Инвест ".

Единият от участниците в обединяването, несъмнено за концесионер, HNA Group (Хайнан Груп) все още разполага с активи за към 145 милиарда $, годишните му доходи са над 90 милиарда $, а чиновниците му в целия свят - над 410 000. Дейностите на компанията са в разнообразни сфери, като главно са съсредоточени в авиацията, технологиите, туризъма, финансите, нововъведенията и логистиката. " Хайнан Груп " ръководи 14 самолетни компании с над 1250 самолета, като оперира 13 летища и над 1000 вътрешни и интернационалните линии. Годишно компанията транспортира над 100 милиона пасажера до над 260 града.

" Пловдив Еърпорт Инвест " е сдружение, записано в Холандия и съгласно обява в " Медиапул " от преди година има вложители с опит в авиацията, както и такива с капитал от Европейския капиталов фонд,
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР