Консолидацията на тъканни банки за съхранение на кръв от пъпна

...
Консолидацията на тъканни банки за съхранение на кръв от пъпна
Коментари Харесай

Стволовите клетки са лечението на бъдещето

Консолидацията на тъканни банки за предпазване на кръв от пъпна шнур в международен мащаб има своите преимущества за всички тези, които се задържаха на пазара за тъканно банкиране. Това е и повода да се допитаме до най-хубавия специалист в региона – Вили Пеева – Директор на тъканна банка за предпазване на стволови кафези “Future Health ”.От години “Future Health ” е неоспорим водач в България. Разполага с две изцяло упълномощени и лицензирани лаборатории – в Англия и Швейцария, а скоро закупи и “BioEden Group ” – първата в света тъканна банка за предпазване на стволови кафези от млечен зъб. Сделката сложи “Future Health ” на първите места в световен мащаб и наличие в целия свят.Биобанката е първата частна акредитирана банка в Европа, зад тила си има голям брой сполучливо освободени проби за трансплантация. Тези обстоятелства приказват, че няма по-точен човек от техния шеф да ни изясни за световните процеси, които текат в тази бързо разрастваща се сфера.

- Г-жо Пеева, какво са изгодите от консолидацията на международните тъканни банки?

- Глобалната промишленост в тъканното банкиране на пъпна кръв претърпява мощен напредък от началото на 90-те до края на 2010 година В този интервал се появяват над 450 банки за предпазване на пъпна кръв в света. Приблизително половината от тези компании притежаваха лични лаборатории, до момента в който останалите бяха маркетингови организации или подизпълнители на складови площи.Преди към 10 години пазарът ненадейно промени курса. Той навлезе в интервал на нападателна консолидация, намалявайки световния брой банки от кръв от пъпна шнур почти на половина.

През последното десетилетие промишлеността на тъканното банкиране е станала очевидец на забележителна консолидация, изключително в Съединени американски щати, Европа, Азия и Латинска Америка.Това беше естествено и предстоящо следствие, с цел да може да има лаборатории, които ще сапо-големи и по-добре оборудвани. Целта еда могат да съхраняват по-големи количества кръв от пъпната шнур и тъканни единици,да имат по-голям опит на оперативна успеваемост, обвързвана с мащаба. Така се реализира и по-добра позиция за финансиране на научноизследователска и развойна активност.Оцелелите банки също са съумели да се развият в съхранението на други типове стволови кафези, в това число MSC (мезенхимни), получени от тъкани от пъпна шнур, а в някои случаи и типове стволови кафези взети от възрастни, като MSC, получени от мастна тъкан и от млечен зъб.Обединяването, придобиването и сливането на тъканни банки, които съхраняват стволови кафези ескалира през 2021 година “Future Health ” биобанк преди месеци закупи американската тъканна банка за предпазване на стволови кафези от пулпа на млечен зъб - “BioEden “. Така че процесът продължава и е в интерес на клиентите, които чакат качество от сериозните интернационалните упълномощени банки.

- Как тези промени промениха света на тъканните банки и техните клиенти?

- Целият свят се трансформира фрапантно всеки ден, Covid-пандемията просто форсира този развой. Банките за предпазване на стволови кафези ще са огромни упълномощени структури в директно съдействие с трансплантационните центрове.



- Какво ще се случи съгласно Вас с местни, неакредитирани тъканни банки?

- Допреди две-три години да регистрираш една тъканна банка в Европа беше елементарно. До огромна степен това се дължи на заобикалянето на проблеми, свързани с вярно и професионално предпазване на стволови кафези. Вече е въпрос на време това да не може да се случи, тъй че дребните местни, неакредитирани банки ще бъдат принудени да затворят или да бъдат продадени. Например, една страна като Англия има 6 дейни тъканни банки, от които “Future health ” е с по-голям мащаб от всички останали пет взети дружно.

- Защо всеобщо се приказва за приложенията на стволовите кафези от пъпна шнур и тяхното приложение в медицината?

- Отговорът е, че стволовите кафези оказват въздействие върху лекуването на най-различни заболявания, а броят на заболяванията, които лекуват нараства ежедневно. Представете си единствено какво може да се излекува със съхранени стволови кафези след години. Единственото, за което би трябвало да се внимава е къде ще бъдат съхранени. Както споделих в самото начало, доста огромни интернационалните структури ще останат, техният брой ще е дребен.

- Има ли опция за лекуване на Covid-19 със стволови кафези?

- До създаването на ефикасна ваксина са нужни незабавно лечебни тактики, които улесняват по-бързото възобновяване при пациенти с COVID-19, разрастващи животозастрашаващи затруднения. От тази позиция, мезенхимните стволови, които са били употребявани за модериране на имунната система при присадка против гостоприемник, диабет вид 2, автоимунни болести, увреждане на гръбначния мозък и няколко други болести, заслужават внимание при лекуването на COVID-19. Важно е, че MSC нямат рецептор за ангиотензин-конвертиращ ензим-2 (АСЕ2), който е рецептор, необятно публикуван на повърхността на човешките кафези и нужен за навлизането на ковид в клетките гостоприемници. Такова свойство подсигурява, че инжектираните МСК могат да реализират имуномодулиращи резултати, без да бъдат унищожени от вируса.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР