Конкурсът бе опорочен - това е оценката на президента Румен

...
Конкурсът бе опорочен - това е оценката на президента Румен
Коментари Харесай

Радев: Конкурсът за изтребителите е опорочен, това е троен удар по България

Конкурсът бе изопачен - това е оценката на президента Румен Радев за процедурата по желание на нов вид военен самолет за Военновъздушните ни сили.
 Румен Радев: Предложението за изтребител F-16 беше успех на лобизма  Правителството предлага да купим изтребители F-16 от Съединени американски щати
Настоявах да се съблюдава процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за най-благоприятен избор, без значение от вида аероплан. Правителството направи тъкмо противоположното: разгласи победител в прорез със личните - негови и на Народното събрание,  правила. И даже се ангажира да надплати голяма сума. За мен това е троен удар по България, съобщи през днешния ден Радев след обичайния Богоявленски водосвет на бойните флагове и знамената - светини на Българската войска. 

Помните, че имаше популистки изявления, че не купуваме изтребители, с цел да имало пари за пенсии. Пари за пенсии по този начин и няма, а в този момент ще похарчим доста повече и то за по-малко самолети, твърди президентът.

На 21 декември министърът на защитата Красимир Каракачанов и министърът на стопанската система Емил Караниколов внесоха в Министерския съвет отчет за избор на нов многоцелеви изтребител за Военновъздушните сили. В отчета се предлага на Министерския съвет да внесе за утвърждение в Народното събрание решение за възлагане на държавното управление да приготви план на интернационален контракт и да организира договаряния с държавното управление на Съединените американски щати за придобиване на нов вид военен аероплан за Военновъздушните сили.

От 21 декември насам Красимир Каракачанов няколко пъти акцентира, че " в случай че не се стигне до контракт при взаимно преференциални условия, постоянно имаме алтернатива да продължим със идващите оферти ".

Ако Министерският съвет вземе под внимание предлагането в отчета, следва решение на Народното събрание и договаряния със Съединени американски щати. При реализиране на резултати, които са в полза на военната ни авиация и Министерството на защитата, следва предложение за сключване на контракт. То би трябвало да бъде направено от четирима министри – на защитата, стопанската система, финансите и външните работи, и в случай че бъде утвърдено от Министерския съвет, следва ратификация на контракта от Народното събрание, обясни министърът на защитата.

Ние не сме взели решение за сключване на контракт на следващия ден или вдругиден, ние предлагаме решение за започване на договаряния, съобщи и през днешния ден пред bTV Каракачанов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР